Narkosiktet advokat erkjenner befatning med 1,9 kilo amfetamin i tidenes narkotikasak i Nord-Norge

En av de narkosiktede advokatene i Tromsø erkjenner å ha hatt befatning med 1,9 kilo amfetamin og mener medvirkningen har skjedd på bakgrunn av kontakt med den andre medsiktede advokatkollegaen.

Rekordbeslag amfetamin

Politiet beslagla i oktober i fjor 66 kilo amfetamin på et hotellrom i Tromsø. Seks personer er siktet i den omfattende saken som fortsatt etterforskes.

Foto: Politiet

Begge de profilerte advokatene er, sammen med seks andre menn, siktet for medvirkning til innføring av 66 kilo amfetamin. Politiet mistenker at de er del av et internasjonalt distribusjonsnettverk for salg av amfetamin.

De to advokatene ble nylig løslatt fra varetektsfengsling.

Politiet har tidligere bekreftet at en av advokatene har erkjent skyld for deler av den alvorlige siktelsen, som omhandler grov narkotikakriminalitet med strafferamme 15 år.

– Siktelsen er ikke endret for ham eller for noen av de andre siktede i saken, sier påtaleleder Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt til NRK.

– Videreformidlet kontakt

– Jeg har medvirket for 1,9 kilo, og medvirkningen har skjedd på bakgrunn av kontakt med den andre advokaten. Jeg formidlet en kontakt videre. Og det får jeg virkelig svi for. Men jeg har ingenting å gjøre med de 66 kiloene i resten av saken, sier han til Advokatbladet.

Mannens forsvarer Jan Christian Kvanvik bekrefter at hans klient har erkjent i politiavhør at han har hatt befatning med 1,9 kilo amfetamin, men han hevder han ikke har hatt befatning med innførsel av narkotika.

– I omfattende politiavhør har han forklart seg om sin rolle i dette, sier Kvanvik til NRK.

På spørsmål om hva hans medvirkning skal ha bestått i, svarer forsvareren:

– Jeg ønsker ikke å gå inn på det konkrete i politiforklaringene, men jeg oppfatter at min klients forklaring underbygges av øvrige bevis i saken.

Den andre narkosiktede advokatens forsvarer, Bjørn Arild Langnes, mener påstandene som kommer fram i Advokatbladet er grunnløse.

– Det får stå for hans regning hva han sier. Min klient nekter fortsatt straffskyld. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier han til NRK.

Har erkjent alvorlige narkotikalovbrudd

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes opplyser til NRK at advokaten som har erkjent delvis skyld har i politiavhør benektet befatning med partiet på 66 kilo amfetamin som ble beslaglagt på et hotell i Tromsø i fjor høst.

– Jeg ønsker ikke å bekrefte detaljnivået i opplysningene siktede nå kommer med utover at han i flere avhør har erkjent straffskyld for kriminalitet som i omfang innebærer alvorlige brudd på narkotikalovgivningen, sier Sparboe Lysnes.

Han sier siktelsen opprettholdes selv om han er løslatt fra varetekt.

Politiet avviser kritikk

Mannen som har erkjent delvis skyld har tidligere kritisert politiet fordi han mener han ikke fikk god nok helsehjelp da han fikk hjerteinfarkt mens han satt varetektsfengslet i cirka tre måneder i sommer. Han har varslet erstatningssøksmål mot politiet.

I Advokatbladet berømmer han overlegene Pål Tande og Eivind Fosse ved Universitetssykehuset i Nord-Norge for at de «sto opp mot politiet som ønsket å spare kostnader».

– Det er ikke politiet som skal sørge for helsehjelp for innsatte i fengsel – enten man sitter på varetekt eller soner en dom. Vi har ikke nektet han behandling eller involvert oss i den behandling han har fått, sier Sparboe Lysnes om kritikken.

Advokaten er også siktet for grovt bedrageri, men nekter straffskyld.

Rett etter at han ble vareteksfengslet, meldte han opphør av praksisen sin i et advokatfirma i Tromsø. I begynnelsen av september ble firmaet oppløst.