Hopp til innhold

Minnemarkering for frigjøringen av Norge ble protestmarkering mot krigen i Ukraina

Det som skulle være en minnemarkering for Sovjetunionens frigjøring av Øst-Finnmark i oktober 1944, ble dominert av nordmenn, ukrainere og russere med ukrainske flagg. Det har aldri skjedd før.

Nikolay Konygin, russisk generalkonsul i Kirkenes

Den russiske generalkonsulen holdt en tale ved monumentet i Kirkenes, som er et minnesmerke for Sovjetunionens frigjøring av Øst-Finnmark i oktober 1944. En krans til støtte for Ukraina ble lagt ned av de fremmøtte demonstrantene.

Foto: Kristin Humstad / NRK

I den sovjetiske armeen var det mange ukrainere. Vi ønsker ikke at russisk propaganda skal bruke denne dagen til å markere at det var russiske soldater som frigjorde Øst- Finnmark.

Det sier Anton Kalinin. Han var en av mange som lørdag møtte opp ved det sovjetiske soldatmonumentet med sitt ukrainske flagg for å markere frigjøringen av Kirkenes.

Det var nesten 1,5 millioner ukrainere som døde i 2. verdenskrig. Så vi kan ikke si at det ikke var ukrainere her. Og russisk propaganda kan ikke si at det bare var russere her, sier han.

Anton Kalinin

– I den sovjetiske armeen var det mange ukrainere. Vi ønsker ikke at russisk propaganda skal bruke denne dagen til å markere at det var russiske soldater som frigjorde Øst- Finnmark, sier Anton Kalinin.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Sovjetunionen frigjorde Øst-Finnmark

I oktober 1944 krysset den sovjetiske hæren den norske grensen og frigjorde Kirkenes og Øst- Finnmark fra tysk okkupasjon.

Hvert år markerer det russiske konsulatet i Kirkenes denne dagen med nedleggelse av krans og russiske flagg ved det sovjetiske soldatmonumentet, midt i Kirkenes sentrum.

Under dagens markering ble den russiske kransen supplert av kranser i ukrainske og norske farger.

Frigjøringen i Øst-Finnmark

Dette bildet viser nordmenn som hadde søkt tilflukt i en gruvegang i Bjørnevatn under de siste kampene i Sør-Varanger. Det var sovjetiske soldater som frigjorde denne delen av Norge for 78 år siden.

Foto: NTB

La ned kranser for tre land

Ved foten av monumentet ble det lagt ned kranser og flagg i ukrainske, russiske og norske farger. Harald Sunde var en av mange fra den norske lokalbefolkningen som ville vise støtte til den ukrainske delen av den røde armé.

Sunde understreker at frigjøringen av Kirkenes er en viktig og følelsesladd del av krigshistorien både for nordmenn og russere. Samtidig ønsker han ikke å se at Putin og Russland overtar alt som handler om sovjetiske krigsminner.

Minnemarkering for frigjøringen av Øst-Finnmark.

Harald Sunde var en av flere nordmenn som benyttet minnemarkeringen til å støtte Ukraina.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Det som er viktig er at vi markerer at dette minnesmerket ikke bare er for Russland. Det er en markering for mange andre som var i den sovjetiske republikken, blant annet Ukraina. Akkurat nå er det Ukraina som trenger å få løftet flagget sitt, sier Sunde.

Han mener dagens markering var en av de viktigste på mange år.

Jeg synes vi fikk løftet fram en motvekt til det rent russiske, det var viktig. Jeg hørte ikke etter hva den russiske generalkonsulen sa i sin tale. Det var ikke så viktig for meg, sier Sunde.

Russisk generalkonsul: – Normalt

Nikolay Konygin er russisk generalkonsul i Kirkenes. Han syntes ikke det var så merkelig at mange valgte å markere begivenheten med ukrainske flagg.

– Det er helt normalt, begynner han.

Nikolay Konygin, russisk generalkonsul i Kirkenes.

Nikolay Konygin er Russlands representant i Kirkenes. Generalkonsulen mener det er normalt med ukrainske flagg under en slik minnemarkering.

Foto: Kristin Humstad / NRK

– Forventet du at det skulle komme så mange til denne markeringen?

– Vi markerer frigjøringen av Øst-Finnmark, og vi forventer at folk kommer for å markere at sovjetiske soldater befridde Nord-Norge på slike dager. Det er naturlig, slår Konygin fast.

– Forventet du at det skulle komme så mange med ukrainske flagg og ukrainsk budskap?

– Det ser jeg som helt normalt, fordi det var flere folkeslag i den sovjetiske hæren som befridde Øst-Finnmark. Det var også ukrainere blant dem, sier generalkonsulen.

Demonstrerte mot eget land

Russiske Natalia Solianik har tidligere demonstrert mot Russlands invasjon av Ukraina. I dag hadde hun med seg både det ukrainske og norske flagget med seg til minnemarkeringen.

Natalia Solianik

Natalia Solianik er russisk statsborger. Denne dagen valgte hun å heller vise sin motstand mot sitt lands krigføring i nabolandet Ukraina.

Foto: Kristin Humstad / NRK

– Den krigen som pågår nå er en krigsforbrytelse. Vi er her for å vise at vi ikke støtter denne feiringen slik situasjonen er akkurat nå, sier hun.

– Først må vi få slutt på krigen, deretter kan vi snakke om det som skjedde her i 1944. Krigen i Ukraina har pågått i 8 måneder. Russland startet dette. Det er grusomt! Det stopper ikke, det blir bare verre, sier Solianik.

Minnemarkering i Kirkenes

Gruppen til venstre valgte å snu ryggen til den russiske generalkonsulen under talen han holdt ved minnemarkeringen i Kirkenes i dag.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Hun uttrykker likevel glede over at markeringen ble gjennomført på frigjøringsdagen for Øst-Finnmark.

– Det var mange som kom, til tross for at dette var en spontan markering. Vi bare kontaktet hverandre, og fant ut at vi bare måtte møte opp, sier Solianik.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark