Hopp til innhold

Brite fant jagerflyet faren styrtet med i Finnmark under krigen

Alistair Richardson var fire uker gammel da hans far døde i et flyangrep mot slagskipet Tirpitz. Møtet med restene av flyet ble sterkt for den nå 74 år gamle engelskmannen.

Richardson

Tre generasjoner Richardson med en del fra en flyvinge, som for 74 år siden ble fløyet av Ronald Richardson - og som døde 24. august 1944.

Foto: Allan Klo / NRK

– Det kommer til å ta en stund å få samlet tankene rundt følelsene av å være her, sier Alistair Richardson.

Fjellet Sakkobadne kneiser bratt over Kåfjord utenfor Alta, kledt i tettvoksende og høysommergrønn bjørk. Vi er med i et følge som sakte beveger seg stadig høyere i terrenget, mot et sted der en ung pilot fra New Zealand møtte sin skjebne for knappe 74 år siden.

Fremst i rekken av turgåere er 74 år gamle Alistair Richardson. Bak ham kommer sønnen Philip, med kone og barn på slep. Det fredelige følget står i sterk kontrast til de dødelige hendelsene akkurat her, i august 1944, da allierte fly kastet seg over det tyske slagskipet Tirpitz med bomber og ildsprutende kanoner.

Skvadronleder Archibald Richardson

Ronald Archibald Richardson var skvadronleder i Fleet Air Arm, og én av mange tusen New Zealandere som døde under 2. verdenskrig.

Foto: Auckland museum

Stor betydning

– Jeg visste at min far døde i Norge under et angrep på Tirpitz, men det var først for ett og et halvt år siden at jeg skjønte at dette kunne være restene av flyet hans. Derfor er det er av stor betydning å være på stedet der han mistet livet. Samtidig tenker man jo på hvordan livet kunne ha blitt om han hadde overlevd krigen, sier Richardson.

  • Les historien om hvordan Ronald Richardson angrep den tyske radiosenderen på Ingøy : HER

Ved siden av ligger sammenkrøllete rester av det som var et Hellcat jagerfly. 24. august 1944 tok Archibald Ronald Richardson av fra hangarskipet HMS Indefatigable med ett mål i sikte: Det 251 lange slagskipet Tirpitz, Hitler-Tysklands siste stolthet. Det enorme fartøyet var solid beskyttet av antiluftskyts, og det var prosjektiler fra disse kanonbatteriene som traff Richardson i lav høyde over Kåfjord.

Angrep på Tirpitz, 3. april 1944 Altafjord

Bare i 1944 ble Tirpitz utsatt for åtte flyangrep mens det lå i Kåfjord, noe som gjorde denne lille fjordarmen et av mest krigsutsatte stedene i Norge under 2. verdenskrig.

Foto: Wikimedia Commons

Fulgte i bestefars fotspor

Barnebarnet Philip er i dag skvadronleder for en helikopteravdeling i Royal Navy. Bestefar Archibald var selv skvadronleder for Fleet Air Arm - den britiske marines flyvåpen.

– Da jeg var liten pleide min bestemor å fortelle meg historier om bestefar, og hvordan han mistet livet under angrepet på Tirpitz. Allerede i ung alder ønsket jeg selv å bli med i Royal Navy, gjøre det samme som ham og å følge i hans fotspor, sier han.

Vraksted

Alistair Richardson (t.v.) og sønnen Philip ved restene av flyet til sin far og bestefar. I bakgrunnen, Even Blomkvist, som bisto britene med lokal kunnskap.

Foto: Allan Klo / NRK

Lokal kunnskap

Familien har tatt med et trekors til Alta og Sakkobadne. Dette skal plasseres ved stedet der tyske soldater gravla piloten. Stedet befinner seg om lag 100 meter fra flyvraket, og er ikke enkelt å lokalisere. De får hjelp av Even Blomkvist, som over flere år har bygd opp Tirpitz-museet i Kåfjord, og som har betydelig kunnskap om krigshistorien i Alta.

Alistair Richardson

Alistair Richardson var fire uker gammel da hans far døde under et angrep på Tirpitz. – Det kommer til å ta en stund å få samlet tankene rundt følelsene av å være her, sier 74-åringen fra England.

Foto: Allan Klo / NRK

– Jeg tror det betyr mye for familien. Uten vår hjelp hadde de kanskje ikke hatt mulighet til å komme opp hit, og finne verken graven eller flyvraket. Det virker som de setter veldig pris på det, sier han.