Hopp til innhold

Akutt mangel på bolig: Nye innbyggere glipper for Loppa

Tross fraflytting over flere år så sliter Loppa kommune med å få tak i boliger. Nå kan nye innbyggere glippe fordi man ikke kan tilby et sted å bo.

Øksfjord, kommunesenter i Loppa kommune i Vest-Finnmark. Vinteren 2023.

Øksfjord i Loppa kommune. Her er det stor boligmangel, selv om finnmarkskommunen i lang tid har opplevd fraflytting.

Foto: Jonas Løken Estenstad / NRK

– Akkurat nå er det akutt. Vi støvsuger alt, er det noen som vil leie ut så leier vi alt, sier kommunedirektør i Loppa kommune, Remi Nilsen.

Boligmangelen skaper hodebry for kommunen helt vest i Finnmark.

De er helt avhengig av å tiltrekke seg nye innbyggere, men kan ikke nå tilby boplass til framtidige helsearbeidere, lærere, sommervikarer og vikarer generelt i kommunen.

– Vi har ikke boliger til vikarer som kommer i sommer. I verste fall må folk finne seg en annen jobb, men samtidig mangler vi folk. Dermed kommer vi i en negativ spiral, sier Nilsen.

Loppa kommune er ikke alene, problemet med boligmangel gjelder mange steder i Distrikts-Norge.

Remi Nilsen er kommunedirektør i Loppa kommune

Kommunedirektøren i Loppa kommune, Remi Nilsen, foreslo for lokalpolitikerne at de skulle kjøpe en brakkerigg for å huse folk, men det forslaget ble nedstemt.

Foto: André Bendixen / NRK

Les også Christel og familien så seg nødt til å flytte: – Det er krig om boliger

Christel Vråberg Thunestvedt

Mister arbeidstakere

Et godt eksempel på kommunedirektørens frustrasjon fikk man like før jul i fjor.

Da skrev Altaposten at Astrid Everine Sletten hadde takket ja til stillingen som kommunalleder for helse- og omsorg.

Etter planen skulle Sletten tiltre i stillingen 11. april i år, men på grunn av mangel på kommunalboliger sa hun opp stillingen allerede i januar.

Sletten takket ja til jobben fordi hun skulle få en tjenestebolig, men dette kunne ikke Loppa kommune innfri likevel på grunn av et trangt boligmarked.

– Dessverre var alternativene på det private markedet ikke i tråd med mine behov. Dermed valgte jeg å trekke mitt kandidatur, sa Sletten til Altaposten.

Øksfjord, Loppa kommune

Det er stor vekst i fiskerinæringen i Loppa kommune, så det er også behov for boliger til de ansatte i det private næringslivet.

Foto: Jonas Løken Estenstad / NRK

Fungerende varaordfører i Loppa kommune, Ståle Sæther (H), håper at det private næringslivet og de som eier hus i kommunen frigjør boliger til de som er på flyttefot til Øksfjord.

– Boligmangelgen er prekær. Vi har ikke boliger å tilby til folk som kommer til kommunen. Det er et problem. Folk som har søkt og fått jobb snur, for de sier at det tilbudet vi kan tilby er for dårlig, sier Ståle Sæther.

– Det er fryktelig å høre at vi har prioritert i så feil i lang tid.

Les også Kommunen sliter med fraflytting, men Bjørn Ingar (24) måtte likevel bo tett-i-tett med kollegene

Bjørn Ingar Opsetmoen

Lave utleiepriser

Ståle Sæther forteller at det er viktig å ha boplass til de som skal jobbe i kommunen. Skal de opprettholde kommunedriften og få kompetanse til Loppa, så er de avhengige av å kunne tilby husly til de ansatte.

– Heldigvis har vi bra med søkermasse, men vi må kunne bosette dem og kvalitetene på boligene må opp.

Sæther mener kommunen har hatt for lave utleiepriser over tid, som har ført til at det private næringslivet har trukket seg ut av boligmarkedet.

Lokalpolitikeren forteller at over år har kommunen prioritert høyt tjenestenivå, men ikke oppgradering av kommunale boliger.

– Den regningen får vi nå.

Ståle Sæther (H)

Ståle Sæther (H) har vært aktiv i lokalpolitikken i Loppa kommune i mange år. Han mener at kommunen har prioritert feil de siste årene. Det er årsaken til at de har akutt boligmangel i dag.

Foto: André Bendixen / NRK

Les også Mohammed fikk ikke lån til å bygge på bygda – nå har arbeidsgiveren blitt «bank»

Mohammed og Dina Al-Kadorra

Lavere markedsverdi enn byggekostnade

Husbanken skriver i en pressemelding at mange distriktskommuner har boligmarkeder med lav omsetning av boliger, lite eller ingen nybygging, få egnede utleieboliger til ordinær utleie, og ofte mange tomme, men ikke ledige fritidsboliger.

Mange steder er markedsverdien på boligene lavere enn byggekostnadene.

Distriktskommuner kan i et nytt prosjekt få tilskudd fra Husbanken til å skaffe flere boliger.

Forsøk med nye modeller og virkemidler som reduserer tapsrisikoen for personer som skal bygge eller kjøpe nybygde boliger i distriktene, er blant tiltakene som blir prioritert i den nye ordningen.

– Formålet med tilskudd til boligtiltak i distriktskommuner er å øke tilgangen til egnede boliger. For eksempel gjennom utvikling av nye samarbeidsformer mellom kommuner og andre aktører og forsøk med nye boligkonsepter. Utprøving av nye virkemidler, for eksempel for å redusere tapsrisiko i forbindelse med bygging av nye boliger, er også aktuelt, sier seniorrådgiver Gry Kongsli fra Husbanken i pressemeldingen.

Remi Nilsen er kommunedirektør i Loppa kommune.

Kommunedirektør, Remi Nilsen, opplyser at kommunen har planer om å bygge nye boliger, men de er interessert i privat initiativ.

Foto: André Bendixen / NRK

– Har litt angst

Selv om det er få boliger som har blitt bygd i distriktene de siste årene, så er det lyspunkter. Blant annet har Nordreisa kommune fått et sunt boligmarked de siste årene på grunn av private aktører.

Lebesby kommune har også fått på plass en modell der kommunen kjøper tilbake boligen til en avtalt pris om de som bygger flytter på seg.

I Loppa er det noen huseiere som har tatt kontakt etter at kommunen gikk ut med en bønn om bolighjelp.

Kommunedirektøren opplyser at kommunen er i gang med å pusse opp boliger, som skal sikre tak over hodet til deres nyansatte lærere og helsefagarbeidere, men det er bare rundt seks enheter.

De skal også bygge nye boliger. Det er satt av 30 millioner til nybygg, som har byggestart høsten 2024.

– Det løser seg nok til slutt, men litt angst har vi.

Les også Her må sjømatbedriften bli boligutbygger – ansatte får ikke lån til å bygge selv

Husøy

Flere nyheter fra Troms og Finnmark