Hopp til innhold

Politikerne i Tromsø sier nei til koronasertifikat, letter på tiltak

Politikerne i Tromsø sier nei til å innføre koronasertifikat på grunn av mangelfullt personvern. Flere av dem mener ordfører Gunnar Wilhelmsen har tabbet seg kraftig ut de siste ukene.

Tromsø 20200803. Ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen med pressekonferanse om situasjonen ombord i Hurtigruteskipet Roald Amundsen som ligger til kai i Tromsø.Kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen th.

HUMPETE VEI: Veien til koronasertifikat har ikke vært lett for Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap), som er en av de største forkjemperne for å ta ordningen i bruk lokalt.

Foto: Terje Pedersen/NTB

Innføringen av koronasertifikat i Tromsø er utsatt – igjen.

Tirsdag skulle det avgjøres om koronasertifikatet skulle innføres i Tromsø som første by i Norge. Dette har vært ønsket fra ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i flere uker.

Prosessen så langt har ikke vært uten dramatikk, og innføringen har allerede vært utsatt flere ganger.

I et ekstraordinært møte tirsdag ble politikerne enige om at byen likevel ikke vil innføre koronapass denne uka, slik det var planlagt.

Det er også flertall for at sitteplikten på utesteder fjernes, og det vil dermed lettes noe på koronatiltakene i byen.

Koronasertifikat i Tromsø

I innstillingen fra kommunedirektør Stig-Tore Johnsen heter det at det fortsatt er for tidlig, først og fremst fordi den tekniske løsningen ikke er oppdatert til å opptre forsvarlig med tanke på personvern.

– Vi fikk vite i går at dette ikke var gjort, sier kommunedirektør Johnsen og fortsetter:

– Å ta i bruk med den løsningen som i dag er tilgjengelig er ikke forsvarlig med tanke på GDPR-lovverket.

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at kommuneoverlegen og kommunedirektøren frarådet å innføre koronasertifikatet slik ting ser ut nå, og det er trolig bakgrunnen for at flertallet nå snur om å innføre koronasertifikatet.

Sertifikatet er ikke ferdig utarbeidet

Koronasertifikatet har også møtt kritikk, både fra jurister og deler av innbyggerne i Tromsø. Lørdag var det demonstrasjon ved Stortorget i byen.

Demonstrasjon mot vaksinepass i Tromsø sentrum.

Demonstrasjon mot koronasertifikat i Tromsø lørdag 20. november.

Foto: Tove Jensen/NRK

I går meldte FHI at det kan ta opp til to uker før koronasertifikatet er klart til bruk.

Wilhelmsen har sa i helgen at koronasertifikatet har bred politisk oppslutning i Tromsø.

– Koronapasset blir innført så fort vi har det tekniske på plass. Beskjeden fra helsedepartementet var at det skulle være det i starten av uka som kommer, sa han på søndag.

Får passet påskrevet

Ordføreren får også sterk kritikk fra Frp og Høyre, som mener hele prosessen, der Wilhelmsen har frontet Tromsø som pilot for koronasertifikat i Norge, så langt har vært en fiasko. Frps Bjørn Gunnar Jørgensen mener Wilhelmsen har gått på et «mageplask».

KrF er også kritisk.

– Prosessen så langt vitner om en vel ambisiøs ordfører som ønsker å være den første i landet til å innføre et nytt tiltak. Helt sikkert av hensyn til næringslivet, men det virker litt forsert og litt hastig den prosessen, sier Helga Marie Bjerke, som sitter i kommunestyret for KrF.

Førstekandidat for Troms KrF, Helga Marie Bjerke

Helga Marie Bjerke i KrF mener prosessen rundt koronasertifikat i Tromsø har vært rotete.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Hvis vi skal innføre dette, og få sakspapirer så sent som tre til fire timer før møtet (slik det var i dette tilfellet, journ.anm.), der vi skal ta stilling til et så inngripende tiltak som koronapass er, så synes jeg det er på grensa til useriøst.

Fnyser til kritikken

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen tar ikke til seg kritikken fra opposisjonen. Tvert imot, han ser på karakteristikken «mageplask» fra sine politiske motstandere som et komplement. Og han er ikke flau over at innføring av koronasertifikat nok en gang er utsatt.

– Nei overhodet ikke. Vi har vært helt tydelig på at personvern har vært viktig for å kunne innføre koronapass. Vi har fått forelagt et koronapass som har vært brukt ved grensene, og som ikke tar hensyn til at det er en vanlig dørvakt som skal bruke QR-koden og telefonen for å kontrollere. Det kan vi ikke ha, da vi er nødt til å ivareta personvernet. Jeg trodde det var på plass, sier Wilhelmsen.

Ifølge kommunen er det registrert 55 nye smittetilfeller i Tromsø det siste døgnet. Tirsdag var 23 pasienter med koronasmitte innlagt ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). 21 av disse ligger i Tromsø, og to i Narvik.

Smittetrenden i byen er synkende, ifølge smittevernoverlege Trond Brattland.