Hopp til innhold

Kommunen krever 2,8 millioner – UDI tilbyr 500.000

Sør-Varanger kommune har havna i en ny millionkrangel med Utlendingsdirektoratet. Fra før krangler kommunen om oppgjør for bruk av Fjellhallen under asylkrisa. Og nå nekter UDI å betale det kommunen brukte i forbindelse med opprettelsen av Vestleiren.

Asylsøkere i Vestleiren

UDI vil ikke dekke utgiftene Sør-Varanger kommune har hatt med driften av Vestleiren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kommunen har fra før av gått til sak mot UDI for å få tilbakebetalt rundt åtte millioner de mener direktoratet skylder dem etter asylkrisa i fjor. Og i vår sendte kommunen et krav til UDI for å få tilbakebetalt rundt 2,8 millioner kroner kommunen hadde brukt på blant annet helsetjenester til asylsøkere forbindelse med opprettelse av Vestleiren. Men UDI sier nei og tilbyr kommunen å dekke bare 500.000 kroner.

– Det kjennes urettferdig og trist når UDI avviser kommunens krav fra Sør-Varanger kommune på dekning av utgifter vi hadde for å gi asylsøkerne et helsetilbud i Vestleiren, sier leder for Flyktningetjenesten i Sør-Varanger kommune, Solbjørg Mikkola.

Torbjørg Mikkola, flyktningsjef Sør-Varanger kommune

Solbjørg Mikkola

Foto: Tarjei Abelsen

Ifølge henne fikk kommunen muntlige beskjeder om at disse utgiftene skulle dekkes av staten.

Ingen skriftlig avtale

UDI sier nå at de kun vil dekke en halv million av disse utgiftene, men ikke de som er knyttet til helse. Problemet er at kommunen ikke har hatt en skriftlig kontrakt, en såkalt helseavtale med UDI.

– Hvorfor fortsatte dere arbeidet uten kontrakt?

– Vi hadde ikke avtale, men det pågikk forhandlinger. Og vi tok det samfunnsansvaret at vi måtte gi et tilbud til de som var på flukt. Dette inkluderer jo og en del lovpålagte oppgaver vi som kommune er pliktig til å gi, forklarer Mikkola.

Hun legger til at UDI nå sier kravet avvises og at de aldri hadde inngått noen avtale.

Utlendingsdirektoratet vil imidlertid ikke kommentere påstanden om at avtalen ikke ble underskrevet, eller gi noen øvrige kommentarer til saken.

I en epost til NRK forklarer UDI at det kan føre til at de kommer inn på forhold som kan komme opp under rettssaken mellom UDI og Sør-Varanger kommune.

Denne rettssaken dreier seg om åtte millioner kroner kommunen mener UDI skylder for andre utgifter knyttet til asylkrisa.

Håper ikke det blir advokatmat

– Jeg håper jo ikke denne saken også ender som advokatmat, men dersom ikke UDI tar til vett så blir det nok det, sier ordfører Rune Rafaelsen.

Rune Rafaelsen på Storskog

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Foto: Ksenia Novikova

Han forklarer at Sør-Varanger ikke er noen rik kommune.

– Og det er klart at dersom vi ikke får pengene vi har krav på, så vil det går ut over de kommunale tjenestene som skole,helse eller kultur, sier ordføreren.

Han avviser at kommunen nå skylder på UDI for et kommunalt økonomisk uføre.

– Vi har en anstrengt kommunal økonomi, som heller ikke ble bedre av gruvekonkursen, men vi føler at vi skal klare å komme i mål og tar konsekvensene av den økonomiske situasjonen, sier Rune Rafaelsen.