Hopp til innhold

Nå får barna i Vestleiren snart gå på skole

I dag møttes fylkeslegen i Finnmark, Sør-Varanger kommune, UDI og Bufetat for å gå gjennom den vanskelige situasjonen i Vestleiren.

Asylsøkere i Vestleiren

Barna i Vestleiren har denne uken hadde lite å finne på. Skole har de heller ikke fått.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gunnar Kjønnøy, fylkesmann i Finnmark, ledet dagens møte. Et møte han beskriver som konstruktivt.

Kjønnøy har vært skuffet over at man ennå ikke har klart å komme opp med noe undervisningstilbud til barna i Vestleiren, som ligger i Sør-Varanger i Finnmark ved grensen til Russland

Men nå skal det være ting på gang.

Fylkesmann

For Gunnar Kjønnøy, fylkesmann i Finnmark, har det vært viktig å få en avklaring rundt barnas situasjon.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Alle ungene i leiren har krav på skolegang fra dag 1. Ennå er ikke dette kommet på plass. Men nå er vi lovet at de mandag 14. mars skal få et skoletilbud som også blir et aktivitetstilbud og en adspredelse i hverdagen, sier han.

Kjønnøy forteller at Sør-Varanger er lovet å få løpende informasjon fra UDI om hvilke barn dette dreier seg om til enhver tid slik at kommunen kan planlegge et godt tilbud for dem.

– Dette var kanskje det mest gledelige å endelig få på plass, sier han.

– Det viktigste uløst

Bekymringsmeldinger fra blant annet Røde Kors om forholdene for asylsøkerne i Vestleieren har ført til flere møter mellom fylkeslegen i Finnmark, Sør-Varanger kommune, UDI, og Bufetat nord.

Disse bekymringene har knyttet seg spesielt til psykososiale forhold for barn som oppholder seg i leiren på ubestemt tid. Hva som skjer med dem, mangelende informasjon om deres framtid, manglende skoletilbud og også mangelde helsetilbud.

For to uker siden var det et møte. Møtet i dag beskrives som et oppfølgende møte, og levnet det Kjønnøy beskriver som «den viktigste saken» uløst:

– Hvorvidt leiren i det hele tatt fortsatt skal brukes for oppbevaring av familier med barn. Vi mener Vestleiren ikke egner seg for barnefamilier, sier Kjønnøy.

Nedkortet ventetid

Fylkesmannen opplyser også at asylsøkerne som oppholder seg i leiren for registrering og asylintervju, får sin maksimale oppholdstid nedkortet fra tre til seks måneder, til to til fire uker.

Det er også ombyggingstiltak på gang i leiren. Innen noen uker vil familiene kunne leve mer avskjermet fra andre.

Som NRK meldte tirsdag skal en gruppe asylsøkere som beskrives å være den meste belastende gruppen, de som har blitt oppholdt seg over lengre tid i leiren i påvente av å bli transportert ut til Russland, plasseres på andre asylmottak i landet.

Denne transporten vil ifølge Kjønnøy skje i morgen, torsdag.