Ikke syt på grunn av mørketida! Vi har mer sol i nord enn de har i sør

I Nord-Norge går vi nå inn i mørketiden. Men visste du sommeren er cirka en uke lengre enn vinteren? Og at vi har mer sol i løpet av et år i Nord-Norge enn de har i Sør-Norge?

Barn fra Sommereng barnehage feiret inngangen på mørketida.

Barn fra Sommereng barnehage i Tromsø tente tirsdag lys i lykter foran NRK-huset.

Føler du deg også på dette viset nå som vi går inn i mørketiden?

Laster Giphy-innhold

Flere steder i Nord-Norge har sola nå gått ned bak horisonten. Og der blir den i flere uker. Noen kjenner at de blir smådeprimert når sola forsvinner, noen sliter med å få sove, mens andre rett og slett ikke får nok søvn.

Laster Giphy-innhold

Vanskelig å si nøyaktig når

I Tromsø starter egentlig mørketiden den 27. november, når sola forsvinner under horisonten. Men på grunn av fjellene som omringer byen og dekker for sola, er det mange som hevder at mørketiden starter 21. november.

Anne Bruvold

Anne Bruvold fra Nordnorsk Vitensenter forteller at mørketiden ikke nødvendigvis er så negativ som noen vil ha det til.

Foto: Therese Bergersen / NRK

– Det er egentlig ganske individuelt når mørketiden starter, og når den slutter. Bor du oppe på Tromsøya kan du se sola lengre enn de som bor nede ved havet, sier Anne Bruvold fra Nordnorsk Vitensenter.

Rundt hver tiende nordmann sliter med såkalte vinterdepresjoner. Men skulle du slite med dette, er det flere ting du kan gjøre for å motvirke problemene.

Laster Giphy-innhold

Anne Bruvold synes derimot ikke mørketiden, eller det faktum at vi har mørketid, er noe å sutre over.

– Det er mange som sier at vinteren er så lang her oppe, men sommerhalvåret er faktisk ei uke lengre enn vinterhalvåret, sier Bruvold og forklarer.

– I og med at jorda er nærmere sola når vi har vinter her, løper vi nærmest gjennom vinterhalvåret. Om sommeren er jorda lenger unna sola, derfor blir sommerhalvåret lenger.

Laster Giphy-innhold

Mer lys i nord enn i sør

Og faktisk, så har folk i Nord-Norge mer sol enn folk lenger sør i landet.

– Ser du for eksempel på antall døgn der sola er under horisonten i Tromsø, altså den offisielle mørketida, så er det fra 27. november til 15. januar. Det tilsvarer sånn cirka 50 dager. Samtidig har vi omtrent 70 døgn med midnattssol, altså antall døgn der sola er over horisonten hele tiden. Faktisk har vi mer sollys i Tromsø enn de har lenger sør i landet, det er bare skeivere fordelt gjennom året, sier hun.

Laster Giphy-innhold