Hopp til innhold

Tipsene for å komme seg gjennom mørketida

– Både mørketid og vær påvirker oss, og kan trigge det som allerede er vanskelig i livet, sier psykologspesialist.

Regnet høljer

MØRKETID: Noen mennesker er ekstra sårbare for mangel på dagslys, og for disse kan mørketiden være en utfordring. Illustrasjonsbilde.

Foto: Harald Inderhaug

– De fleste av oss møter høsten med et åpent sinn, men noen forbinder den mørke årstiden med melankoli og tunge tanker, sier Helga Synnevåg Løvoll, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda til NRK.

Imidlertid er det et stykke å gå fra melankoli til depresjon og mye kan gjøres for å fremme den psykiske helsa før det utvikler seg til depresjon. Det er flere ting du kan gjøre for at høsten skal bli din favorittårstid.

– Sørg for aktivitet og dagslys

Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, professor og psykologspesialist ved UiT Norges Arktiske Universitet, mener det er mulig å forebygge depresjon i mørketiden. Sørger du for god søvnhygiene, tilstrekkelig aktivitet og dagslys, er mye gjort.

Catharina Wang

Catharina Elisabeth Arfwedson Wang er professor og psykologspesialist ved Institutt for psykologi, UiT Norges Arktiske Universitet. Hun har blant annet forsket på årsaker til depresjon.

Foto: Privat

– Du kan forebygge ved å få din dose sol og d-vitaminer om sommeren. I vinterhalvåret kan du for eksempel sørge for dagslys ved å gå ut en tur i forbindelse med lunsjpausen.

For de som plages veldig i mørketiden, kan det være en idé å reise til sydligere strøk, om du har mulighet til det.

– For mennesker med en biologisk sårbarhet for mørketidsdepresjon, kan et av tipsene være å «bryte opp» vinteren, påpeker Wang.

– Økt forekomst av depresjonssymptomer i mørketiden er egentlig ikke noe «hokuspokus», det er en del av livet. Det er jo ikke uten grunn at dyr går i hi, sier hun.

Høst

UT I NATUREN: Frisk luft og dagslys er mer effektivt enn å sette seg foran en lyslampe, ifølge søvnforsker. Illustrasjonsbilde.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Hold på døgnrytmen

Børge Sivertsen, professor og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, sier at selv om noen vil kunne oppleve nedsatt energi, viser norsk forskning at hverken søvn eller depressive symptomer varierer nevneverdig gjennom de ulike årstidene.

– Det beste er å holde samme døgnrytme og rutine på døgnet som resten av året. Utfordringen for mange er å komme seg ut når det er mørkt og kaldt ute, påpeker han.

Han forteller at noen opplever god effekt av lyslamper, men at det er enda bedre om du kommer deg ut en tur.

– Om du klarer å få til en luftetur i dagslys i løpet av dagen, får du både lys, frisk luft og fysisk aktivitet. Det er mer effektivt enn å sette seg foran en lyslampe, mener Sivertsen.

– Mørket gjør oss sårbare

– Mange strever med symptomer på depresjon i vinterhalvåret, forteller professor Wang.

Hun forteller at søvnmangel virker negativt inn på psyken vår, og at mennesker som strever med depresjoner kan bli ekstra sårbare i mørketiden.

Hvis du lurer på om du er deprimert, bør du oppsøke lege.

– Noen er ekstra sårbare for mangel på dagslys, og for disse kan vinteren være utfordrende. Både mørketid og vær påvirker oss, og kan trigge det som allerede er vanskelig i livet, avslutter Wang

.

Løping

FOREBYGGENDE RÅD: Du kan forebygge vinterdepresjoner ved sørge for god søvnhygiene, tilstrekkelig aktivitet og dagslys. Illustrasjonsbilde.

Foto: Anette Torjusen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)