Hopp til innhold

Slik unngår du vinterdepresjon

Fem til ti prosent av den norske befolkning lider av vinterdepresjon. Flere tar i bruk lysenergilampe for å komme seg gjennom vinteren.

Lysenergilampe

Carine Nilsen forbreder seg til en mørk vinter.

Foto: Hedda Rumohr Berge / NRK

– Jeg fikk denne av faren min i gave da jeg flyttet opp til Bodø. Vi i Sør-Norge har jo hørt om vintermørket, sier Carine Nilsen.

Timer foran lampa

Carine Nilsen tror ikke hun led av vinterdepresjon, men er sikker på at lysenergilampa hjalp henne gjennom mørketiden i nord.

Foto: Hedda Rumohr Berge / NRK
Forsket på vinterdepresjon

Arne Holte, Divisjonsdirektør ved Divisjon for Psykisk helse.

Foto: Lene Solbakken
Importerer lysenergilamper

Importør av lysenergilamper, Jostein Lynum, mener flere burde ta i bruk lampa.

Foto: Privat

Hun studerer journalistikk ved Universitetet i Nordland og har en vinter i nord bak seg allerede. Rutinen var enkel med hard. Klokka seks om morgen sto hun opp å slo på lampen sånn at det skulle være enklere å stå opp.

– Det var en gang i fjor vinter at hun jeg bodde med spurte om jeg hadde glemt å bruke lampa fordi jeg var så gretten. Det stemte, ler Nilsen.

Hun er ikke alene om å synes at vintermørket er vanskelig. Fem til ti prosent av oss nordmenn sliter med det som kalles vinterdepresjon.

Forsket på vinterdepresjon

I et studiet gjort av Divisjonsdirektør ved Divisjon for Psykisk helse, har Arne Holte forsket på vinterdepresjon med utgangspunkt i at det var unge kvinner og de lengst nord er mest utsatt.

I studiet brukte de 6300 lærer og sykepleiestudenter.

– Grunnen til at vi brukte lære- og sykepleierstudenter var at finnes denne type studenter over hele landet og vi tenkte " if we dont find it here, we dont find it anywhere", sier Holte.

Holte har utarbeidet seks symptomer som er aktuelle ved vinterdepresjon. Den mest vanlige er søvnvansker.

– Når det er mørkt produserer hjernen vår stoffet melatonin som kommuniserer med andre hormoner i kropper og forteller at det natt og vi skal sove. Når da lyset treffer øyelokket og synsnerven vår gir den beskjed videre til hjernen at det er morgen og melatoninproduksjonen avsluttes, sier Holte.

Det som skjer når det er vinter, er at vi ikke våkner naturlig av lyset, men av vekkeklokka. Når vi da står opp tror kroppen det fremdeles er natt fordi det ikke har blitt produsert noe stoff som tilsier at det er morgen i kroppen.

– Da kan det være lurt å bruke en lysenergilampe, sier Holte.

Holte legger til at det er lurt å komme seg ut når det er dagslys, være aktiv og ha et sunt kosthold for å unngå vinterdepresjon.

Undersøkelsen viste at det er noe høyere forekomst av vinterdepresjoner lenger nord i Norge, men Holte påpeker at det ikke er en jevn overgang.

– Mye spiller inn. Er det høye fjell som gjør at solen ikke slipper til, som for eksempel i Rukan i Telemark, vil det være flere tilfeller av vinterdepresjon enn i åpne områder som er rike på snø.

Vinterdepresjon eller sesongavhengig affektiv lidelse er en type depresjon som spesielt opptrer i mørketiden. Betegnelsen kommer av det engelske Seasonal Affective Disorder.

Flest kvinner kjøper lamper

Selv om undersøkelsen viste at det noe høyere forekomst av vinterdepresjon lenger nord i Norge, er det ikke der det selges flest lysenergilamper.

– Det er de i Sør-Norge som er mest ivrig på å bruke lampa. Jeg tror det er fordi de er flinkere til prøve nye ting i sør, sier importør av lysenergilamper, Jostein Lynum. Han har jobbet med lamper siden 2002.

Undersøkelsen til Holte viste at det er et større antall kvinner som blir påvirke av mørket. Lynum kjenner til at salget av lysenergilamper er er størst blant kvinner.

– 80 prosent av kjøperne er kvinner, sier Lynum.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Snittomsetningen for de siste 6 årene har vært ca. 900 000 kr. Men Lynum håper flere tar i bruk lampene.

– I land som Frankrike og Spania er salget av lysenergilamper mye større, der er leger mer opptatt av energien lys gir, sier han.