Hopp til innhold

Vil skyte sel: – Bryr seg jo ikke om den spiser pukkel- eller atlanterhavslaks

Veterinærinstituttet vil ha fellingstillatelse på sel for å beskytte den store pukkellaksfella i Tanavassdraget. Fiskeridirektoratet åpner opp for skyting av sel dersom ikke noe annet virker.

Steinkobber på skjær i Kragerø

SULTEN: Steinkobben er glad i laks. Veterinærinstituttet vil ha fellingstillatelse for å skyte steinkobbe ved laksefella i Tana.

Foto: Per Ole Halvorsen

I sommer skal det settes opp ei stor felle i Tanaelva som skal hindre at den uønskede arten pukkellaks går opp i det største grensevassdraget mellom Norge og Finland.

Det ordinære laksefisket er forbudt, men det er venta at steinkobben vil fortsette å forsyne seg av både den stedegne atlantiske laksen og inntrengeren, pukkellaks, som stammer fra Stillehavet.

Steinkobbe er den vanligste selarten langs norskekysten.

Festmåltid for selen

Veterinærinstituttet er bekymra for at steinkobben kan oppdage at det står store mengder laks foran en planlagt pukkellaksfelle i Tanavassdraget, og at det dermed kan bli et festmåltid for det sultne sjøpattedyret.

– Selen bryr seg jo ikke om den spiser pukkellaks eller atlanterhavslaks, sier prosjektleder Roar Sandodden til Jakt og Fiske.

Derfor ønsker Veterinærinstituttet å hindre at steinkobben skal få boltre seg i området ved fella.

Les også Frykter at fella kollapser når pukkellaksen strømmer opp i Tanaelva

Rune Aslaksen (innfelt) og pukkellaks

Kan få fellingstillatelse i ekspressfart

Veterinærinstituttet har søkt om tillatelse til å skyte steinkobbe, men Fiskeridirektoratet har sagt nei.

– Ifølge regelverket skal andre metoder ha vært forsøkt først, blant anna å flytte eller skremme selen, forteller Sandodden til NRK.

Fiskeridirektoratet åpner likevel for at det kan skytes steinkobbe ved fiskesperra i Tana, dersom alle andre muligheter er prøvd.

– Vi har fått opplyst at direktoratet kan gi fellingstillatelse på dagen dersom det ikke finnes annen utveg. Det er vi fornøyd med.

Les også Camilla og 99 andre vil bekjempe pukkellaks-trusselen i sommer

Camilla Mudenia har fisket laks i Tanaelva hele livet. Nå håper hun på sommerjobb som pukkellaks-røkter.

På plass etter St. Hans

Veterinærinstituttet skal sette opp pukkellaksfella på vegne av Miljødirektoratet. Planen er å få den på plass ved sankthanstider.

Det har vært vanskelig å planlegge og bestille komponentene som trengs for å lage fella.

– I tillegg til levering av delene til fella, er monteringen av avhengig av vær og vannføring. Siden elva er på vei ned etter vårflommen, er prosjektgruppa avhengig av sommervannføring for å få montert de siste delene av fella, sier Sandodden.

Les også Kunstig intelligens skal stoppe pukkellaksen

Fiskefelle mot pukkellaks ettes opp i Storelva i Berlevåg