– Russland er ikke noe trussel for Norge i dag, men det er en veldig ustabil situasjon rundt i verden som kan gjøre at vi får en mer tilspisset situasjon i nord, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Tirsdag besøkte han Garnisonen i Sør-Varanger (GSV), der vernepliktige var på kurs for å lære politiarbeid.
– Garnisonen i Sør-Varanger skal løse grensekontrolloppgaver. I utgangspunktet skal de løse et politioppdrag ved å ha Schengen-kontroll for Norge langs Russland-grensa, sier forsvarsministeren.
Ruster opp i nord
I tillegg til dagens 500 soldater, etableres det på GSV et nytt tungt, bevæpnet grensejegerkompani på 200 ekstra personer de neste årene.
Jegerkompaniet skal brukes til å forsterke forsvaret i nord som nå skal gå fra grensekontroll til et faktisk forsvar.
I tillegg til det nye grensejegerkompaniet, blir det etablert en kavaleribataljon i Porsanger og Heimevernet.
– Vi har et forsvar i Norge fordi vi er medlem av Nato, og fordi vi skal kunne forsvare det norske territoriet, landområdene og de norske sjøområdene.
Bakke-Jensen mener at det er viktig at forsvaret er til stede i hele landet, men fiender er det ikke mange av. Ikke per dags dato.
– Det kan være veldig mange eventuelle trusler. Det er viktig at vi er til stede med et godt trent mannskap som er i stand til å samarbeide med de andre våpengrenene, også i Finnmark.
– Men har vi noe å frykte fra Russland?
– Russland er ikke noen trussel for Norge per i dag, svarer forsvarsministeren.
Full forståelse fra Russland
Likevel - rett over grensen i nord befinner den russiske marinens Nordflåte seg. Frank Bakke-Jensen forklarer at dersom det dukker opp trusler på grunn av konflikter andre steder i verden, vil det være nødvendig å mobilisere ved grensen.
– Jeg tror Russland har full forståelse for at vi bygger opp et forsvar på vårt territorium. Det er en plan Russland følger, og det er en plan vi følger i Norge, fastslår han.
Den største utfordringa på denne grensen de siste tiårene var flyktningstrømmen over Storskog, mener politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt.
Hun sier at politiet i Finnmark har et samarbeid på grensen med dagens garnison i Sør-Varanger, men de har ikke så stor betydning for Schengen-oppdraget til politiet.
– Men det vil ha stor betydning for beredskapen at vi øker kapasiteten, og det betyr at politiet har flere ressurser hvis det skulle oppstå en krisesituasjon, sier politimesteren.
Det å ha et nytt grensejegerkompani kan være til hjelp dersom situasjonen snur igjen.
– Den største utfordringen vil være en gjentakelse av hva som skjedde i 2015 med asylkrisen, sier politimesteren.