Hopp til innhold

Får ikke ferdigstille russiske fiskefartøy: – Dette handler ikke bare om oss

Utenriksdepartementet (UD) står fast på beslutninga om hvor mye arbeid skipsverftet Kimek får utføre på de to russiske fiskefartøyene som er inne til reparasjon.

Tråleren «Saami» foran skroghallen til Kimek i Kirkenes.

UD er klare på at skipsverftet Kimek i Kirkenes ikke kan gjøre alle de reparasjonene de har søkt om dispensasjon til.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

I en e-post til NRK skriver kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i UD at alle tjenester til russiske fartøy i utgangspunktet er forbudt, men at skipsverftet Kimek i Kirkenes har fått dispensasjon til å gjøre arbeid som er strengt nødvendig for å sjøsette og uttransporterte to fartøy.

– De har ikke fått tillatelse til å fullføre alle de planlagte arbeidene på de to fartøyene, skriver Simenstad.

Les også Skjerper sanksjonene: – Nå ser det bekmørkt ut

Greger Mannsverk, Kimek

Greger Mannsverk, direktør i Kimek i Kirkenes.
november 2022.

Kimek-direktør Greger Mannsverk mener at dispensasjonen de har fått fra UD ikke gjør de russiske fartøyene seilingsdyktige.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Nei til sandblåsing og maling

Kimek-direktør Greger Mannsverk opplyste før helga at UD har sagt nei til at Kimek kan sandblåse og male tråleren «Saami» som står på land i Kirkenes.

Kimek hevder det er nødvendig for å gjøre fartøyet sjødyktig.

– UD mener at vi skal sjøsette båten «Saami» i en tilstand vi ikke kan gå god for. Den kommer til å bli et vrak på kort tid, sa Greger Mannsverk til NRK om dispensasjonen fra myndighetene.

Les også Sør-Varanger: 80 tilsette står i fare for å miste jobben

Tråleren «Saami» foran skroghallen til Kimek i Kirkenes.

– Historiske og omfattende

Ifølge norske myndigheter er målet med de omfattende sanksjonene å redusere Russlands evne til å finansiere den folkerettsstridige krigen i Ukraina.

– Sanksjonene er historisk omfattende og strenge. Dette handler ikke bare om oss. Sanksjonene er noe Norge har innført sammen med EU. Vi gjør dette for å støtte Ukraina i deres kamp for selvstendighet. For deres rett til å eksistere som stat. For deres rett til å ikke bli invadert av naboen sin, som også er vår nabo, skriver Simenstad i e-posten til NRK.

Hun legger til at regelverket har vært det samme sia 18. mars 2022. Da ble det innført nye sanksjoner i norsk rett etter Russlands invasjon av Ukraina.

De første månedene var det en overgangsordning, søknadsfristen for den gikk ut 20. mai 2022.

Les også Den russiske fiskerisjefen anklager Norge for å holde igjen russiske fiskefartøy

Fiskeriminister Per Sandberg sammen med Russlands visejordbruksminister og fiskerisjef Ilja Sjestakov under besøket til den store sjømatmessa Seafood Expo i Brussel.
Brussel, Belgia 20180424. Fiskeriminister Per Sandberg sammen med Russlands visejordbruksminister og fiskerisjef Ilja Sjestakov under besøket til den store sjømatmessa Seafood Expo i Brussel. Foto: Johan Falnes / NTB

FN

– Vi må opprettholde presset på den russiske regjeringen og dens støttespillere. Sanksjonene rammer Russland økonomisk og forhindrer at viktige innsatsvarer når fram til den russiske krigsindustrien. Norge står sammen med Europa og har sluttet opp om alle EUs sanksjonspakker, utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding tidligere i vinter.

Foto: Ragnhild H. Simenstad / Utenriksdepartementet / NTB

Sterke reaksjoner i Russland

Før helga hevda sjefen for det russiske fiskeribyrået, Ilja Sjestakov, at Norge holder igjen seks russiske trålere på ulovlig vis.

– Norge holder igjen fiskefartøyene våre, og det er ulovlig. Vi håper fornuften vil seire, og at de vil reparere dem og la dem seile. Hvis ikke vil det være et ulovlig beslag av eiendom.

NRK spurte om UD kommentar til utspillet, men departementet har ikke svart på vår henvendelse angående uttalelsene til Sjestakov.

Les også Russepresidenten i grensebyen Kirkenes: – Vi treng tryggleik og jobb

Russepresident i Sør-Varanger Julie Kildemo

Les også 80 kan bli sagt opp – Nav i ekstra beredskap

Ansatte på Kimek i Kirkenes demonstrer mot sanksjonene regjeringen har innført fordi det gjør at de vil miste sine jobber.