Hopp til innhold

Dokumentarserie: «Giæver på egne vinger»

Her er de publiserte episodene av NRKs nye serie om Ola Giæver fra Lyngen og hans drøm om å starte et flyselskap.

Ola K. Giæver

NRKs Helga Bones og Marita Andersen har fulgt Ola Giæver tett den siste tiden.

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

-
Nettserie om flyselskap-gründeren Ola Giæver fra Lyngen i Troms.
Nettserie om flyselskap-gründeren Ola Giæver fra Lyngen i Troms.
Det er i motbakke det går oppover sies det. Og for Ola Giæver ble ny bil en opptur etter konkurransetilsynets razzia mot Fly Vikings lokaler.
Dokumentarserie om Ola Giævers kamp om å komme på vingene.
Her er femte episode av NRKs serie «Giæver på egne vinger» om Ola Giæver fra Lyngen og hans drøm om å starte et flyselskap.
For første gang skal Ola Giæver fly sitt eget fly over et kontinent og hjem til Tromsø. Det blir en reise over storhav og isøder, ville fjell og naken jord. Når han lander i Tromsø blir han tatt imot som en helt.

Episodene blir lagt ut fortløpende etter hvert som historien utvikler seg.

Ola O.K. Giæver jr. er velkjent i flykretser. Han jobbet som pilot i Widerøe i 33 år før han ble oppsagt. Han er en av Nord-Norges rikeste menn, og eier blant annet store deler av hjembygda Lyngseidet i Troms.

I hele høst har NRK fulgt Giæver og hans nyoppstartede flyselskap FlyViking tett, og laget en dokumentarserie på nett - «Giæver på egne vinger».

– Vi følger en helt spesiell hendelse i norsk luftfartshistorie fra innsiden. Lyngsværingen Ola Giæver utfordrer monopolet hans tidligere arbeidsgiver har hatt på kortbanenettet i 50 år. Om han vil lykkes aner vi ikke. Vi følger historien på våre nettsider mens den utvikler seg. Vi får følge tett på oppturer og nedturer for Giæver og hans team i det nye flyselskapet FlyViking. Giæver er den første på 20 år som prøver å starte et flyselskap for persontrafikk i Norge. Det er en historisk begivenhet som NRK ønsker å følge tett, og i en bredere form enn nyhetsdekning, sier nyhetssjef i NRK Troms, Nina Birgitte Einem.

– Hvorfor bør folk se serien?

– Den er aktuell, spennende, underholdende og artig! Den gir et unikt bilde av historien bak nyhetsoppslagene, og lar oss bli kjent med Giæver og hans knippe med ildsjeler som prøver på noe ingen andre har klart før. De vi følger byr på seg selv, og lar oss følge tett på prosessen, sier Einem.

Og hun legger til:

– Ola Giæver er en person det er vanskelig å forholde seg likegyldig til. Han har en stil og sjargong som legges merke til, og et energinivå som kan gjøre seerne andpusten. Han er kjapp i replikken, og har bestemte meninger om det meste. Det skaffer han både venner og fiender. I serien reflekterer også Giæver selv over hvordan han virker på andre mennesker, og at hans personlighet og bakgrunn kan virke provoserende på andre.

Dette er forhistorien:

Den erfarne flykapteinen fra Lyngen havnet i klammeri med Widerøe etter at en kollega hadde fått sparken. I saken vitnet Giæver mot sin arbeidsgiver. Han ble selv oppsagt av flyselskapet i mai 2014. Han saksøkte Widerøe fordi han mente oppsigelsen var usaklig. Det endte i en rettssak som Giæver til slutt tapte. Han sluttet da i flyselskapet i april 2015.

Så, i februar 2016, kom nyheten om at den tidligere flykapteinen hadde startet et nytt flyselskap, FlyViking, og leaset et fly i Dash 8 103-serien fra et selskap i Calgary i Canada. Selv spyttet han inn 40 millioner kroner i selskapet.

Målet var å starte flyruter i Nord-Norge i konkurranse med andre flyselskaper og med base i Tromsø.

Blant annet ville han ta opp konkurransen mot Widerøe på en del av kortbanerutene i Lofoten og Finnmark. Han ville knekke et monopol Widerøe har hatt på dette markedet i 50 år.

I sommer ble det klart at Ola Giæver hadde levert inn anbud på kortbanerutenettet i Lofoten og Finnmark, ruter som Widerøe har fløyet i årevis. Nylig ble kjent at han tapte denne kampen, og Widerøe vant alle kortbanerutene i Nord-Norge.

Begrunnelsen fra Samferdselsdepartementet var at selskapet ikke har en gyldig lisens som dekker operasjonene spesifisert i tilbudet.

Giæver vil likevel ikke gi opp.

– Vi har masse strekninger vi kan fly, sa han til NRK nylig.

Siste fra Troms og Finnmark