Hopp til innhold
MS AIDAprima til kai utenfor Gamle Stavanger. Cruiseskipet er 300 meter langt og har 18 passasjerdekk. Det er plass til 3300 passasjerer og et mannskap på 900.
Foto: Øystein Otterdal / NRK

Cruisetrafikk

Oppsummert

Det ligger an til rekordår for cruisetrafikken for 2022. Det viser tall NRK har innhentet fra de viktigste cruiseskipshavnene langs norskekysten. Det er spesielt vinterturismen som skyter fart – særlig i nord.

 • Cruiseskip dropper Kirkenes

  To cruiseskip med til sammen rundt 1000 passasjerer skulle anløpe Kirkenes i sommer. Nå tør ikke rederiene å anløpe byen som ligger nær den russiske grensen.

  – Alle cruiseaktiviteter er kansellert. Dette skulle være starten på noe større, men i sommer blir det stille, sier Dag Norum i Visit Kirkenes til Klassekampen.

 • Venter 4 millionar cruiseturistar

  Det er venta 4 millionar cruiseturistar til Noreg i år. Tal frå Cruise Norway viser at det vil kome fleire cruiseskip til Noreg enn nokon gong. Det er meldt inn meir enn 500 fleire anløp enn i 2019. Ein årsak til auka trafikk langs norskekysten er at færre vil på cruise i Austersjøen på grunn av krigen i Ukraina.

 • Stavanger er den tredje største cruisehavnen i år

  Stavanger blir den tredje største cruisehavnen i år, selv om byen har satt et tak på 200 anløp, viser en oversikt fra Kystverket. Det er bare Bergen og Ålesund som vil motta flere cruiseskip i år, viser anløp som er rapportert inn til nå. Haugesund er 9. største cruisehavn i år.

  MS AIDAprima til kai utenfor Gamle Stavanger. Cruiseskipet er 300 meter langt og har 18 passasjerdekk. Det er plass til 3300 passasjerer og et mannskap på 900.
  Foto: Øystein Otterdal / NRK
 • Bergen Norges største cruisehavn

  Bergen blir den største cruisehavnen i landet i år, viser en oversikt fra Kystverket. Bergen har satt tak på maks tre cruiseskip per dag. Til tross for dette er det meldt inn nesten 300 anløp. Det betyr at det blir færre skip per dag, men lengre sesong. I norske havner er det en økning på 40 prosent flere cruiseanløp i år enn i 2019. Det er det høyeste noensinne, ifølge Kystverket.

  Cruisebåter i Bergen
  Foto: Atle Markeng / NRK
 • 140 cruiseskip ventet til Oslofjorden

  Under pandemien seilte det knapt noen cruiseskip inn Oslofjorden, men i år venter Kystverket 140 anløp i Oslo.

  Det er det høyeste antallet siden 2013, og 26 flere enn i det siste normalåret før pandemien, i 2019.

  Økningen skyldes delvis krigen i Ukraina. Mange rederier har kansellert cruisene sine i Østersjøen, og sender flere skip til Skagerrak og Oslofjorden.

I dag har Kristiansand hatt besøk av et tysk cruiseskip. 
Og det har ligget an til en megrt travel cruise-sesong i år etter to pandemi-sesonger. 
Nå skaper krigen i Ukraine ny usikkerhet i bransjen.

Nyheter fra Troms og Finnmark