Buktafestivalen etter terroren: – I år passer vi ekstra nøye på

Omtrent 100 personer sørger allerede for at Buktafestivalen er trygg. Etter terroren i Manchester skjerper de nå rutiner for sikkerhet.

Gogol Bordello på Bukta

SKAL VÆRE TRYGT: Buktafestivalen i Tromsø skal være både trygg og trivelig for publikum.

Foto: Rune N. Andreassen/NRK

Trygghet på Buktafestivalen

SKJERPER SIKKERHETEN: Egil Bye Damsgård og Buktafestivalen innfører ikke nye rutiner, men sier de skal skjerpe rutinene som allerede er.

Foto: NRK

– Man våkner og ser en uhyre trist nyhet. For oss som jobber i arrangørbransjen så stikker det helt klart i hjertet og magen når slike ting skjer, sier Egil Bye Damsgård, produsent for Buktafestivalen i Tromsø.

– Man reagerer med en ekkel klump i magen, sier han.

Skjerper rutinene

22 mennesker er tirsdag ettermiddag bekreftet drept og 120 skadet i bombeangrepet på Manchester Arena i Storbritannia mandag kveld. Tusenvis av mennesker, mange av den barn og unge, hadde vært på konserten til popstjerna Ariana Grande.

I dag har de som skal arrangere konsert med Bruno Mars i Telenor Arena utenfor Oslo onsdag hatt hastemøte med politiet for å vurdere sikkerheta.

Det er to måneder til tusenvis av mennesker skal samles i Telegrafbukta i Tromsø.

BRITAIN-MUSIC-ATTACK

22 DØDE: En bombe gikk av under en konsert i Manchester mandag kveld.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

– Alle rutiner vil skjerpes noe, sier Damsgård.

Men det tilføres ikke nye tiltak:

– Vi har veldig godt innarbeidede rutiner, og en godt drillet stab. Vi gjør ikke ekstraordinære tiltak. Vi føler oss veldig selvsikre på det sikkerhetsarbeidet vi gjør. Men det er klart, vi ser nok over med et ekstra nøye øye, sier han.

Bukta har en intern sikkerhetsavdeling som leder og koordinerer alt sikkerhetsarbeid på festivalområdet. Dette utgjør mellom 60 og 70 personer, inkludert de frivillige, opplyser Bukta. I tillegg kommer politi, Røde Kors, vaktselskap og lege – i alt rundt 100 personer.

Frykter terror

Fokuset vil være på at det er både trygt og trivelig for publikum.

– Vi har en godt drillet sikkerhetsstab, gode utarbeidede planverk med sikkerhets- og beredskapsplaner og risikoanalyser. Vi har god dialog med politi og nødetater rundt oss, så setter oss ned med alle og bruker tid på å snakke om sikkerhet på Bukta. Det gjelder sikkerhet generelt, sier Damsgård.

Festivalen har siden sin oppstart i 2004 vært skånet for alvorlige hendelser:

– Frykter du at terror kan skje i Tromsø?

– Det er vanskelig å svare på. Man frykter vel alltid det, men det er viktig for oss å fokusere på at livet går videre, og at vi skal nyte livet i Tromsø med arrangementer og konserter, sier Damsgård.