Hopp til innhold

Angrer på å ha overtatt Sametinget: – Burde ha fulgt Helgas råd

Arbeiderpartiets nye presidentkandidat Ronny Wilhelmsen ser i ettertid at det ikke var rett å ta over makta i Sametinget, men han vil ikke kalle situasjonen i partiet kaotisk.

Ronny Wilhelmsen

Ronny Wilhelmsen har vært utilgjengelig for media etter han ble valgt som presidentkandidat for Arbeiderpartiet i helga. I stedet brukte han tid på å snakke med partikolleger og skape ro i organisasjonen.

Foto: Susanne Hætta

– Jeg vil ikke si at det er kaos. Vi har hatt møter internt i partiet og vi snakker godt i lag med hverandre, og det er viktig når det utad kan se ut som et kaos.

Det har vært en turbulent vinter for Arbeiderpartiet på Sametinget. Helga Pedersen var i november valgt som presidentkandidat med Ronny Wilhelmsen som visepresidentkandidat.

I kulissene gikk samtidig planene om å ta over makta på Sametinget fra Aili Keskitalo og NSR. Den nye presidentkandidaten støttet ikke avgjørelsen, og trakk seg. Dermed måtte hele valget gjøres på nytt.

– I ettertid kan man jo se at man kunne løst ting på en annen måte, men akkurat nå vet jeg ikke hvordan man kunne gjort det, sier Wilhelmsen om vinterens politiske prosess.

Helga Pedersen og Ronny Wilhelmsen

I november ble helga Pedersen valgt som Arbeiderpartiet presidentkandidat, med Ronny Wilhelmsen som visepresidentkandidat. Samarbeidet ble derimot kortvarig, da Pedersen trakk seg etter partiet tok makta fra NSR på Sametinget.

Foto: Thor Thrane / NRK

Hadde en sentral rolle

Etter overtakelsen ble Vibeke Larsen ny sametingspresident fram mot valget i september, og Ronny Wilhelmsen ble visepresident.

Nå innrømmer Wilhelmsen at han hadde en sentral rolle i prosessen.

– Som presidentkandidat tar jeg det hele og fulle ansvaret for det som skjedde da.

– Støttet du avgjørelsen om at Arbeiderpartiet skulle ta over makta?

– Jeg støttet den avgjørelsen, men jeg ser i dag at jeg burde ha fulgt Helga Pedersen sitt råd. Det blir i etterpåklokskap, men jeg tar det ansvaret. Det er jeg som er nødt til å bære det.

Vibeke Larsen på vei opp til Sametingets talerstol med Aili Keskitalo i bakgrunnen

Vibeke Larsen (foran i bildet) tok makten for en og en halv måned siden på Sametinget, mens Aili Keskitalo (i bakgrunnen) måtte gi fra seg makten.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Det som har skjedd, har skjedd

I helga ble den nye presidentkandidaten for partiet valgt. Ronny Wilhelmsen var da innstilt som presidentkandidat av valgkomiteen, Elisabeth Erke som visepresident.

Applausen hadde knapt lagt seg for den nyvalgte presidentkandidaten – før han fikk sparken som visepresident av Vibeke Larsen.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen på talerstolen under nominasjonsmøtet lørdag.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Meningen var at han skulle støtte henne som visepresident.

– Han har vært med på mistilliten mot meg. Og mellom en visepresident (red.anm. Wilhelmsen) og president må det være tillit, sa Larsen til NRK etter helgas valg.

– Jeg må bare respektere avgjørelsen hun har tatt, og det som har skjedd har skjedd. Jeg skal gå tilbake til Arbeiderpartiet sin gruppe nå og drive politikk fram mot valget, det er min intensjon, svarer nå Wilhelmsen.

På konferansen fikk Ronny Wilhelmsen 21 stemmer, mens Larsen fikk tillit med 17 stemmer.

Fortalte du Vibeke Larsen at du ville stille som presidentkandidat?

– Det har ikke vært usikkerhet rundt mitt kandidatur, slik som jeg kan se det.