– Nå tyner vi maks ut av innbyggerne våre

Det erkjenner Målselv-ordføreren om den høye eiendomsskatten i kommunen, og sier samtidig at han ikke ønsker at det skal være slik for folk.

Nils Foshaug

VIL TYNE NED SKATTEN: Målselv-ordfører Nils Foshaug erkjenner at han tyner innbyggerne for skatt, men sier han også vil jobbe for å tyne skatten ned.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det er nesten litt flåsete sagt, men nå tyner vi maks ut av våre innbyggere. Vi politikere i Målselv ønsker ikke at det skal være sånn å bo i Målselv, sier ordfører Nils Foshaug (Ap).

Bakgrunnen er eiendomsskatten som har sendt sjokkbølger gjennom bygda. Enkelte forteller om opp til ei tredobling av skatten, som i slutten av forrige uke – uten forvarsel – ble sendt ut til kommunes innbyggere.

– Jeg er helt sikker på at skatten kommer til å bli jobbet ned, og det kun om få måneder fremover, sier Foshaug, da han fredag ettermiddag var med i NRK Troms' radiosending.

– Folk avlyser vinterferien

mann med skatteliste

STARTET KAMPANJEN: Knut Wingstad har opprett motstandsgruppen på Facebook søndag, og dagen etter en underskriftskampanje.

Foto: Privat

Skatten i Målselv i Troms har også sendt sjokkbølger også inn korridorene til Huseiernes Landsforbund. Børge Martinussen, distriktsleder for Troms, sier han ikke har vært borti så dramatisk økning i eiendomsskatten som enkelte i Målselv nå opplever – mer enn en tredobling.

Fredag kveld har nær 2000 meldt seg inn ei Facebook-gruppe som protesterer og krever at skatten settes ned – kun fem dager etter at gruppa blei opprettet. Mange mener de har fått feil takst, noe ordføreren sier han vil ha tilbakemelding på for at kommunen skal kunne rette opp.

Knut Wingstad har opprett motstandsgruppen på Facebook, og en underskriftskampanje som gruppa lenker til:

– Vi har barnefamilier og enslige som har måttet avlyse vinterferien fordi de ikke hadde råd. Alt går til å betale eiendomsskatten, forteller han.

hus i målselv

FIKK SAFTIG REGNING: Innbyggere i Målselv i Troms.

Foto: Privat

Ny taksering

Årsaken til den kraftige økningen i eiendomsskatten er ei retaksering, som innebærer en antatt salgsverdi på folks eiendom. Wingstad mener den nye takseringen ikke er grundig nok, men ordfører Foshaug mener den nye er mer grundig enn den forrige.

Forrige taksering var i 2007.

– Denne var ikke spesielt grundig eller god, sier Foshaug.

– Når det nå etter 10 år er ei retaksering, så er det for å få frem en riktig takst for hele bygda. Da er det enkelte som får ei stor økning, mens andre bare får ei lita økning, sier Foshaug.

Rådmannen i kommunen fikk før jul ei bestilling på reduksjonen av promillen, altså den delen av taksten som det settes skatt av. Men i denne omgang må folk bla opp.

Ordfører Foshaug sier han var forberedt på kritikk da eiendomsskatten ble satt opp:

– Det har blitt mye kritikk, og noe av den er berettiget, erkjenner han.