Hopp til innhold

– Kaffe kan ha positiv virkning på kreftbehandling

Kaffe kan være ekstra bra for dem som gjennomgår cellegiftbehandling, ifølge en studie fra UiT Norges arktiske universitet.

Kaffe illustrasjon

Ikke bare smaker kaffe godt, drikken har også flere positive effekter på helsa.

Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK

Studien har funnet en ny virkningsmekanisme for koffein, virkemiddelet i kaffe.

Lena Aronsen

– Vi håper at lærebøkene må skrives litt om på bakgrunn av studien vår, sier Lena Aronsen.

Foto: Privat

– Kort fortalt har vi funnet ut at koffein kan være ekstra gunstig for dem som får cellegiftbehandling. Cellene kan bli immune mot cellegift, men dette reduserer koffeinet i kaffen risikoen for, sier Lena Aronsen, overlege og hovedforfatter av studien.

Hun forteller at det lenge har vært kjent at koffein virker på en spesifikk reseptor i cellene og på et enzym.

– Vi har forsket på transportpumper som pumper kroppens egne og fremmede stoffer over cellemembranen i cella, og funnet ut at koffein hemmer disse pumpene.

Mange positive effekter

Aronsen forklarer at det fra før av var kjent at noen kreftceller overuttrykker disse transportpumpene, altså at de for eksempel pumper ut for mye cellegift.

– Noen kreftceller har for mange av disse transportpumpene og det kan gjøre at cellene på et vis blir immune mot cellegiften. I tillegg finnes det enkelte stoffer som cellene produserer selv som blir skadelige i store mengder. Hvis kreftcellene produserer for mange av disse og ikke får pumpet dem ut, kan cellene gå inn i programmert celledød. Derfor ser vi for oss at stoffene som hemmer disse pumpene kan være effektiv i kreftbehandling, sier hun.

Aronsen ser også for seg at koffein eller lignende molekylet kan være nyttig på andre områder som fortsatt er uvisst, for eksempel i behandling av infeksjoner.

– Kanskje kan det også motvirke antibiotikaresistens, sier hun.

Flere positive virkninger

Dette er langt fra kaffens eneste positive effekt. Koffeinet påvirker blant annet menneskers motoriske evne, slik at man kan yte bedre i både kraftprestasjoner og finmotoriske prestasjoner.

– Koffein påvirker også de kognitive evnene våre slik at man tenker og husker bedre, forteller Aronsen.

Antioksidantene i kaffen kan blant annet forebygge hjerte- og karsykdommer, Parkinson, type 2 diabetes og Alzheimer.

Sigrid Brækkan, førsteamanuensis ved institutt for klinisk medisin ved UiT, sier at kaffe reduserer risikoen for blodpropp.

– Ved å bruke Tromsøundersøkelsen har vi funnet ut at de som drikker mellom tre og seks kopper kaffe hver dag har 30 prosent lavere risiko for å få blodpropp enn de som ikke drikker kaffe, forteller hun.

Vil utvikle nye legemidler

Aronsen understreker at det trengs mer forskning for å slå fast at koffein kan være bra for dem som gjennomgår cellegiftbehandling.

– Framover kommer vi nok til å jobbe med å utvikle legemidler som ligner på koffein-molekylet og som har samme effekt. Det er dette vår forskningsgruppe primært jobber med, sier hun.

Kaffe

Over halvparten av innbyggerne i Nord-Norge drikker daglig fire kopper kaffe eller mer. I Oslo er det bare hver fjerde kaffedrikker som konsumerer like mye. Det er bare finlenderne som drikker mer kaffe enn nordmenn på verdensbasis.

Foto: Astrid Engen / NRK