– Kaffeutstyr forurenses av kalk og urenheter som påvirker smaken, sier Jørgen Lindvik i kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne.
Nordmenn er i verdenstoppen i kaffedrikking, men likevel er noe så enkelt som å holde ting rent noe flere av oss synder mot. Det er både vann fra springen og fettstoffer fra selve kaffen som over tid kan føre til besk og bitter kaffe hvis rengjøringen uteblir.
– Et vanlig eksempel er en eldre trakter med flekker og vannbeholder som er brunet av lang tids bruk og manglende rengjøring. Sprinklerhode og filterholder som er brunert og dekket av gammel kaffe. Og glasskolben eller termosen som er svart og misfarget innvendig
– Da kan det ikke bli godt selv om du bruker verdens fineste kaffe. Mange er ikke klar hvor stor betydning dette har for smaken, sier Lindvik.
- Les også:
– Lett å glemme
Kaffetraktere, espresso- og kapselmaskiner renses med rensemiddel som er tilgjengelig i dagligvarebutikker eller der kaffemaskiner selges. Annet utstyr trenger både gjennomskylling og rengjøring med børste.
Mona Hegrenes i Norsk kaffeinformasjon (NKI) forteller at mange fortsatt ikke tenker på at kaffemaskinen skal renses.
– Enten vet de ikke at det er viktig, hva de skal bruke eller hvordan man gjør det. Det er jo også lett å glemme.
Selv anbefaler hun at kaffeutstyret renses minst en gang hver fjortende dag – både beholdere og kaffemaskinene.
– Det er viktig å rengjøre utstyr både innvendig og utvendig. Det gjelder også serveringskannen. Gamle kafferester setter raskt dårlig smak til ferskbrygget kaffe, sier Hegrenes.
- Les også: