– Jeg er sjokkert. Svein har vært en mentor i Høyre

Sondre Andersen har lært mye av Svein Ludvigsen. Den unge politikeren er svært overrasket over tiltalen mot sin tidligere mentor.

Sondre Andersen, tidligere leder i Unge Høyre i Tromsø

Tidligere Unge Høyre-leder i Tromsø, Sondre Andersen beskriver Svein Ludvigsen som en mentor for seg selv og andre unge politikere i partiet.

Foto: Unge Høyre

– Da jeg hørte om saken reagerte jeg med sjokk og vantro. Det er trist å høre at en du kjenner såpass godt havner i en sånn sak. Samtidig ønsker jeg ikke å synse om saken. Påtalemyndigheten må få gjøre jobben sin nå, sier Andersen.

iTromsø omtalte saken først.

Onsdag ble tiltalen mot tidligere stortingsrepresentant for Høyre, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, kjent. Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å få seksuell omgang.

Gjennom sin advokat Ulf E. Hansen avviser Svein Ludvigsen fortsatt alle påstander i tiltalen og hevder han er uskyldig.

Sondre Andersen var leder for Tromsø Unge Høyre frem til i sommer. Han beskriver Svein Ludvigsen som en slags mentor for seg selv og andre unge politikere i partiet.

– Han har for eksempel hjulpet oss mye med å skrive leserinnlegg og taler, sier Andersen.

Svein Ludvigsen

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med tre tidligere asylsøkere.

Foto: Marita Andersen / NRK

Svein Ludvigsen er æresmedlem i ungdomspartiet på fylkesnivå, men Andersen mener Høyre ikke skal dras inn i denne saken, i og med at hendelsene i tiltalen skal ha skjedd da Ludvigsen var fylkesmann i Troms og etter at han ga seg i politikken

Men Andersen erkjenner at en slik sak kan være med på å sverte tilliten til politikere.

– Han har jo hatt en stor tillit fra samfunnet med de vervene han har hatt. Sånn sett bryter jo slike hendelser med denne tilliten.

– Håpet på en rettssak

Høyres ordførerkandidat Jens Johans Hjort kjenner Svein Ludvigsen godt. Han innrømmer at dette er en alvorlig sak.

– Men det er viktig å huske på at Svein er uskyldig til det foreligger en rettskraftig dom, sier han.

Jans Johan Hjort

– ALVORLIG SAK: – Dette er en svært alvorlig sak, men vi skal huske på at Svein Ludvigsen er uskyldig til en rettskraftig dom eventuelt foreligger, sier Jens Johan hjort (H).

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Hjort har selv vært i kontakt med folk på Sommarøy utenfor Tromsø, der Ludvigsen bor.

– Han har det etter forholdene bra, og ser faktisk frem til en rettssak. Svein ønsket ikke en henleggelse av saken, men håpet på en rettssak slik at han kan forklare seg for en rett.

Har lenge visst om saken

NRK har vært i hjembygda til Ludvigsen. Innbyggerne på Sommarøy er svært varsom med å uttale seg om tiltalen mot sambygdingen.

– Jeg synes det er forferdelig hvis det har skjedd. Han var en pålitelig og respektert mann, sier en mann som ønsker å være anonym.

Han forteller at han lenge har visst hvem politiet har etterforsket, men sier at saken ikke har vært samtaleemne i bygda.

– Nei, nei. Alle har holdt stilt.

Nær venn av Svein Ludvigsen, Kjell Ove Hveding sier at det har vært viktig å ta vare på Ludvigsen som medmenneske mens politietterforskningen har pågått.

Sommarøy

Bygda Sommarøy utenfor Tromsø er hjemstedet til Svein Ludvigsen. Innbyggerne der er sjokkert over tiltalen mot sambygdingen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK