Hopp til innhold

– Folk vil selge huset og flytte. Det blir vanskeligere for hver dag som går

Tillitsvalgt sier de ansatte er sterkt preget av at sammenslåingen av Troms og Finnmark står i stampe.

Anders Nybø i Utdanningsforbundet

– Det er går ikke på skinner med tanke på det psykososiale miljøet, sier tillitsvalgt Anders Nybø. Han sier både tillitsvalgte og verneombud har fått varsel om at ansatte sliter og er usikre på fremtiden.

Foto: Knut-Sverre Horn

Anders Nybø er hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Finnmark, har vært tillitsvalgt i 10 år, og jobber i utdanningsetaten hos Finnmark fylkeskommune.

Han sier de ansatte, og spesielt hos sentraladministrasjonen i Vadsø, er sterkt preget av at sammenslåingsprosessen av Troms og Finnmark står i stampe.

– Usikkerheten for framtiden rammer alle. Når man ikke vet hvilken type jobb man skal ha i fremtiden, blir det vanskelig, sier Nybø.

Han sier enkelte åpenlyst leter etter andre jobber. Han hører folk si at de ikke vet om de tør å kjøpe seg bolig.

Finnmark fylkeskommune i Vadsø

Finnmark fylkeskommune i Vadsø.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Usikkerheten øker hver dag

– For hver dag som går, øker usikkerheten om hva som kommer til å skje, sier Nybø.

Forrige uke innkalte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland inn til et nytt møte i fellesnemnda, som skal lede sammenslåingsprosessen mellom fylkene videre.

Finnmark har tidligere nektet å stille, har boikottet prosessen og vil ikke sammenslås.

Det på tross av at Stortinget har vedtatt at regionene skal stå klar 1. januar 2020.

Men Finnmark vil sannsynligvis ikke stille til møte denne gangen heller:

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier Troms, med 19 representanter mot Finnmarks 9, får for mange personer i fellesnemnda.

– Det som er helt sikkert er at den sammensetningen som fellesnemnda har i dag, med 9 mot 19 i disfavør til Finnmark, så er det helt uaktuelt for oss å gå inn i en fellesnemnd, sier Vassvik.

Fylkessammenslåing

Fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap) har tidligere sagt innrømmet at hun tror slaget om sammenslåing er tapt, men sier hun likevel vil kjempe videre for Finnmark som et selvstendig fylke.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Troms kan bestemme over Finnmarks fremtid

Fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen, sier også de ansatte i Troms merker usikkerheten.

– Der er en usikkerhet i vår organisasjon i Troms, og jeg vil tro det merkes i Finnmark også. Det er jo mennesker det handler om, og det er klart at enkelte ansatte tenker og plages av at vi ikke har kommet videre, sier Hansen.

Knut Werner Hansen og Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Troms Knut Werner Hansen (Ap).

Foto: Troms Arbeiderparti og Finnmark fylkeskommune

Siden sist påske har de ansatte i Finnmark snakket lite med kolleger i Troms, forteller tillitsvalgt ved Finnmark fylkeskommune Anders Nybø.

Dersom Finnmark heller ikke stiller i møtet 17. desember, har Troms mulighet og hjemmel til å gjennomføre vedtakene i fellesnemnda alene.

Det betyr at representantene fra Troms alene kan:

  • forberede sammenslåingen
  • velge fylkesvalgstyre
  • etablere en ny fylkeskommune
  • overføre personell til den nye fylkeskommunen og forberede budsjett

Hva representantene fra Troms faktisk velger å gjøre, vil ikke fylkesordføreren mene noe om før møtet har funnet sted.

– Overskygger alt

– For hver dag får vi mer å gjøre når vi skal gå i gang med det de andre fylkene allerede holder på med. Man merker det på stemningen på jobb at usikkerheten sliter på folk, om hvem som har jobb og ikke, selv om vi har fått en garanti, sier Nybø.

De ansatte i Finnmark fylkeskommune har hatt kjøpe- og reisestopp siden september.

Den økonomiske situasjonen er utfordrende. Det skal blant annet kuttes 62 millioner kroner av driftskostnadene neste år.

Det vil få konsekvenser for alle ansatte, sier Nybø. Samtidig skal det også kuttes flere millioner kroner i de videregående skolene.

– Alt står på vent fordi sammenslåingsprosessen overskygger alt.

Anders Nybø i Utdanningsforbundet

De ansatte i Troms og Finnmark fylkeskommuner lider under usikkerheten av at de ikke vet hvilke oppgaver og tjenester – eller jobber – som vil være der i fremtiden. Det forteller tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Anders Nybø.

Foto: Knut-Sverre Horn

Tillitsvalgte og verneombud har fått varsel

Han sier vernetjenesten, som skal ta vare på arbeidstakere og miljøet på arbeidsplassen, sliter med å takle alle prosessene samtidig.

– Vi har også oppdaget at det er kuttet i tid og skolering også i vernetjenesten. Det medfører at enkelte ting ikke går helt på skinner med tanke på det psykososiale arbeidsmiljøet, noe både tillitsvalgte og hovedverneombudet har fått varsel om, sier Nybø.

For å ta vare på de ansatte forsøker de tillitsvalgte å bruke de formelle arenaene.

– Der kommer vi til å gi klar beskjed om at slik situasjonen er nå går det ut over kvaliteten på tjenester og oppgaver som vi skal utføre, sier Nybø.

– Har du håp om at dette er avklart snart?

– Jeg frykter at det ikke blir oppnevnt noen til fellesnemnda denne gangen heller. Tidspresset tror jeg vi skal klare å takle, men vi trenger en politisk beslutning på om vi skal sette i gang eller la være, sier Nybø.

Vil ta staten til retten for å stoppe regionreformen

Nå kaster også befolkningen i Troms seg inn i kampen mot sammenslåing