Hopp til innhold

– Du føler deg som en idiot når programlederne spør hvem du har hatt sex med

Guro Pettersen mener mange fortsatt ser på fotball som en mannesport.

Guro Pettersen

MYE HAR SKJEDD: Guro Pettersen var med i Morgensendingen på NRK P1 i Troms, for å snakke om året som har vært, og kampen for like rettigheter mellom kjønnene i idretten.

Foto: Petter Strøm / NRK

Da Vålerenga-keeper Guro Pettersen sto i Nikes store butikk i Oxford street i London i november, var det noe som manglet. Alle mannekengdukkene var muskuløse menn. Bildene på veggene var av spillere som Cristiano Ronaldo, Neymar og Harry Kane. De eneste kvinnene hun kunne se, var på en video, der et knippe unge damer tok selfie med en av fotballstjernene.

– Jeg opplevde det samme da vi i NISO (idrettsutøvernes fagforbund, journ.anm.) fikk presentert en ny samarbeidspartner for fotballsatsingen. Alle bildene i presentasjonen var av menn, forteller Pettersen.

– Jeg mener det er med på å opprettholde en tankegang om at fotball kun er for mannfolk. Unge fotballjenter trenger flere forbilder. Her i Norge vet de fleste hvem Ada Hegerberg er, og det er kjempekult at hun får så mye oppmerksomhet, men vi trenger flere å se opp til.

Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.

TO STORE SPILLERE: Norges største kvinnelige fotballstjerne, Ada Hegerberg (til høyre), sammen med en annen av de beste norske kvinnelige spillerne, Caroline Graham Hansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fortsatt motivert

Keeperen, som opprinnelig er fra Tromsø, har lagt et turbulent fotballår bak seg. Lite førstelagsfotball, og en EM-drøm som røyk. Likevel har motivasjonen og treningsiveren aldri dabbet av. Engasjementet for å kjempe for likestilling i idretten har heller ikke forsvunnet. For det er ikke bare i sportsbutikker og under presentasjoner av sportsutstyr hun merker forskjellen på hvordan idrettsverdenen ser på kvinner og menn.

Tidligere i år var Pettersen invitert til å være med i en fotballpodkast. Under intervjuet fikk hun blant annet spørsmål om hun hadde hatt sex med noen mannlige elitespillere, og i så fall hvem.

– Du føler deg som en idiot, og stiller deg selv spørsmålet om slike ting er det eneste du kan tilby som fotballspiller. Jeg spurte om de mannlige gjestene i podkasten fikk samme spørsmål. Svaret var at de ikke fikk det, men at jeg hadde fått det fordi jeg er så flink til å by på meg selv, sier Pettersen.

Podkasten ble ikke noe av. Likevel mener Pettersen det er viktig å fortelle om slike opplevelser.

– Vi fotballdamer er ikke akkurat bortskjemte med mye medieoppmerksomhet. Vi svarer ofte på de spørsmålene vi får, uansett hvor dumme de er. Det synes jeg ikke vi skal godta, sier hun.

Laster Twitter-innhold

Ny økonomisk giv

Men det har også skjedd en del positive ting for kvinnefotballen det siste året. Tidligere i desember presenterte NRK tall som viser lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i norsk idrett. Størst er gapet i fotball. Samtidig har fotballandslagene signert en avtale sikrer like økonomiske betingelser for begge kjønn. Og Obos har inngått en ny samarbeidsavtale med toppserien.

– At Obos går såpass hardt inn i damefotballen som de gjør er kjempemoro. Når det gjelder landslagsavtalen, gjør den meg stolt. Og vi ser at avtalen får stor oppmerksomhet i utlandet. Både Sverige og Danmark jobber med liknende avtaler nå, sier Pettersen.

Guro Pettersen

AKTIV JUL: Guro Pettersen er hjemme i Tromsø i jula. Men hun ligger ikke på latsiden av den grunn. Målet er å være best mulig rustet når sesongoppkjøringen med VIF starter i januar.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark