NRK Meny
Normal

Her signerer landslagskapteinene historisk avtale

LONDON (NRK): Stefan Johansen og Maren Mjelde håper FIFA og UEFA har fått med seg den norske avtalen om like økonomiske betingelser for fotballandslagene - og kanskje følger etter.

Likelønnsavtalen mellom kvinne-og herrelandslaget.

DELER: Fra 2018 får de to norske a-landslagene i fotball helt like økonomiske betingelser, blant annet fordi herrelaget gikk med på å gi av sin pott. Her har Stefan Johansen og Maren Mjelde nettopp signert kontrakten.

Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

– Det er utrolig artig at et lite land som Norge kan gå foran med dette. Vi håper at de større organisasjonene henger seg på. Det har vært enorme forskjeller, og vi håper andre kan gjøre det samme, sier Stefan Johansen.

De to landslagskapteinene Mjelde og Johansen møttes i London onsdag ettermiddag for å skrive under den historiske avtalen.

Landslagsgutta har gått med på reduserte utbetalinger for at det ikke skal være forskjell på Norges to A-landslag.

Håper andre gjør det samme

Dermed får kvinne- og herrelandslaget drøyt seks millioner kroner hver i lønn i 2018.

I tillegg ble det nå kjent at både kvinnene og mennene skal få 25 prosent av premiepengene fra UEFA og FIFA ved kvalifisering til mesterskap.

Mjelde og Johansen håper den norske avtalen kan inspirere både andre landslag og FIFA og UEFA til å fordele midlene jevnere.

– Jeg tror pottene fra UEFA og FIFA blir enda større fremover. Det har vi fått litt signaler på at kanskje kommer til å skje. Kanskje kan denne avtalen være med på pushe på at det er mulig, sier Mjelde.

– Hva tenker du om at man måtte vente til 2017 for å få til dette?

– Man skulle ønske det skjedde før, men vi skal ikke stå her i dag og være negative. Jeg tror utviklingen for oss kvinnelige spillere bare blir bedre og bedre. Jeg er glad for å få være med på det. Jeg tror det er mange før meg som gjerne ville stått her i dag og kunne være en del av en slik avtale. De kjempet for det i mange år, og vi får oppleve det. Kanskje får de som kommer etter oss det enda bedre, sier Mjelde.

Har fått mye oppmerksomhet

Nyheten om at herrelandslaget ville gi av sin pott skapte overskrifter over hele verden da den ble kjent.

Mjelde forteller at hun har gjort en rekke intervjuer om saken i England. Hun spiller til daglig for storklubben Chelsea.

– Det har vært mye mer enn jeg hadde trodd det skulle bli. Mange radiointervjuer og forespørsler, forteller hun.

Like etter intervjuet med NRK hadde Mjelde et nytt intervju med britiske BBC, som stadig er interesserte i saken.

Likelønnsavtalen mellom kvinne-og herrelandslaget.

Mjelde og Johansen med den historiske kontrakten.

Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix

Avtalen innebærer at NFF øker lønnen til kvinnelandslaget med 2,5 millioner kroner i 2018. Samtidig har herrelandslaget besluttet å gi bort 550.000 kroner av sine markedsinntekter til fotballkvinnene.

– Da forslaget om dette kom opp var det enkelt for hele gjengen. Det har vært utrolig vanskelig for damene opp gjennom årene med å kombinere skole, jobb og så videre, mens vi har sluppet det. Det har vært store forskjeller, og dette kommer til å hjelpe dem mye. Det synes jeg er fantastisk å få bidra med, og de fortjener det, sier Johansen.

Siste nytt

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Magnus Carlsen slo Topalov

  Magnus Carlsen beseiret Veselin Topalov for første gang på seks år og avløste bulgareren som leder av storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, melder NTB. Det var den norske verdensmesterens annen seier i turneringen. De fem øvrige partiene har endt med remis, og totalt er Carlsen nå ubeseiret i sine 30 siste partier.

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag