Salangen kommune i Midt-Troms satser ungt når de peker ut den nye politiske toppledelsen sin. Senterpartiets Simon Løvhaug (24) fortsetter som ordfører.
Han har allerede tilbakelagt et halvt år som ordfører, etter at Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) ble statssekretær for Kommunal- og distriktsdepartement.
Nå har 24-åringen fått salangenfolkets tillit til å lede kommunen videre. Med seg som varaordfører får han barndomsvennen og Høyre-politiker, Mathias Jenssen (25).
Gjenvalgt ordfører Simon Løvhaug (Sp) og påtroppende varaordfører Mathias Jenssen (H) inntar kommunehuset som er under oppussing.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKMed sine 49 år er de til sammen på alder enn gjennomsnittsordføreren.
– Jeg håper det kan gi spreke valg og en boost for Salangen framover, sier Løvhaug.
– Kommunen vår har negativ befolkningsutvikling. Vi er i perfekt alder for å si noe om hva som skal til for at de som drar herfra skal kommer tilbake, sier Jenssen.
I forrige uke ble en 19-åring pekt ut som ordfører i Sauda. Der er varaordføreren 31. Salangens ordførerduo er dermed totalt ett år yngre.
Ønsker vekst
Sammen skal 24- og 25-åringen lede en distriktskommune i Troms med vel 2000 innbyggere.
Ambisjonene er klare. De har som mål å få flere til å bli og etablere seg i Salangen.
Gårdshunden Mokka sammen med ordfører og bonde Simon Løvhaug
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKDa tenker de særlig på sine jevngamle og unge voksne. De vil starte med å få flere av dem de gikk på skole, spilte fotball og gikk på ski sammen med hjem.
– Vi snakker mye med kompisene våre om hvor skoen trykker. Vi håper vi klarer å gjøre grep som gjør det mer attraktivt å bo her, sier Løvhaug.
– Vi vil ha dem hjem igjen, skyter Jenssen inn.
Til daglig jobber Mathias Jenssen i familieselskapet Jenssen Maskin. Han har også startet opp sitt eget entreprenørselskap.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKJenssen er ikke bare fersk varaordfører. Han er nybakt pappa.
En av de konkrete planene ordførerduoen har for å få flere unge i distriktskommunen, er å redusere barnehageprisene.
– Regjeringa reduserte prisene nå i høst. En skulle trodd de hadde lest Salangen Høyres valgprogram. Vi ønsker å fortsette å redusere barnehageprisene, sier Jenssen.
Ordførerduoen vil også gjøre sitt for å få flere tilflyttere.
– Vi må samtidig ikke glemme de som bor her. Vi skal snakke saker for dem, sier Løvhaug.
Simon Løvhaug er både sauebonde og har etablert eget brøyteselskap.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKViser at unge kan nå fram
Løvhaug og Jensen forteller at de som politikere har fått noen kommentarer på sin unge alder. De fleste er positive, men det er også noen som synes de er for unge.
– Det står de fritt til å mene. Vi tror ikke alderen vår er negativ for kommunen vår. Heller tvert imot, sier Jenssen.
Salangen satser ungt. Ordførerduoen er 49 år til sammen.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKDet sier Løvhaug seg enig i. Han mener det kanskje gjør dem mer åpne for samarbeid enn godt voksne politikere kan være.
– Vi styrer ikke alene. Vi har administrasjon, kommunestyre og politiske utvalg i ryggen. Vi har gode rådgivere, og vi er opptatt av å ha et godt samarbeid på tvers.
Veggen med bilder av tidligere ordførere i Salangen vitner om at forgjengerne til Simon Løvhaug var noe eldre enn ham.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKDet aller meste som skjer i samfunnet rundt oss er tross alt resultat av politiske avgjørelser.
Salangens ordførerduo tror også at alderen deres gjør det enklere for både unge voksne og ungdommer å bry seg om politikk.
– Vi håper unge ser at det er mulig å nå fram. Det er ikke alle unge som trenger å bli ordfører og varaordfører, men politikken i Salangen tar veldig gjerne imot unge engasjerte, sier Løvhaug.
– Det er viktig å se jevngamle og unge få toppverv. Det kan vise at det nytter å stemme, og at det å delta ikke er vanskelig. Det viser også at stemmen deres blir hørt, sier Jenssen.
Mathias Jenssen og Simon Løvhaug sier de vil ta ungdomsrådet med på viktige avgjørelser. – Det er viktige at unge opplever at de blir hørt. Da er det større sjanse for at de vil være med videre i politikken, sier de.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRK– Se til Salangen
Valgforsker og førsteamanuensis i sammenliknende politikk ved UiT – Norges arktiske universitet, Troy Saghaug Broderstad (33), bekrefter at unge forbilder bidrar til flere unge i politikken.
Han sier det er et stort problem både i Norge og på verdensbasis når unge ikke føler seg hørt.
– Det er viktig for demokratiet at unge folk deltar. Om de ser noen som ligner på seg selv i en maktposisjon, har det en effekt med at en tenker dette angår meg. I tillegg har det en tendens til å gjøre at man får en politikk som også speiler preferansene til yngre folk.
Valgforsker Troy Saghaug Broderstad.
Foto: Christian Kråkenes / NRKHan sier at hvordan ungt lederskap slår for bolyst og det å få flere til å bosette seg i kommuner, er vanskelig å uttale seg om.
– Men det er ikke negativt å ha en ung ordfører og varaordfører, som har hånda på rattet i kommunen. De er til sammen gjennomsnittsalderen på ordførere. Det er helt åpenbart at det er positivt for kommunepolitikken.
Broderstad er klar i sin tale:
– Flere burde se til Salangen, sier han.