Hopp til innhold

Mange unge sier ikke sin mening høyt: – Voksne må lytte til oss

Sammen med 25.000 andre unge jobber Snorre Fostervoll (15) for ytringsfrihet blant jevnaldrende. Han vil ha slutt på at unge ikke blir tatt på alvor.

STINE TØNDEVOLD / PRIVAT

DEMOKRATIFESTIVAL: 12 ungdommer i alderen 14 – 18 år har vært på festival. Der var ungdom for å være sosial og ha det hyggelig, og samtidig snakke om seriøse ting. – Hvis det bare er seriøst, så blir det «ratt» kjedelig, sier Snorre Fostervoll (nummer to fra høyre, bakerste rekke).

Foto: STINE TØNDEVOLD

DEMOKRATIFESTIVAL: 12 ungdommer i alderen 14 – 18 år har vært på festival. Der var ungdom for å være sosial og ha det hyggelig, og samtidig snakke om seriøse ting. – Hvis det bare er seriøst, så blir det «ratt» kjedelig, sier Snorre Fostervoll (nummer to fra høyre, bakerste rekke).

Foto: STINE TØNDEVOLD

Snorre Fostervoll (15) er tilbake i Lillehammer etter å ha vært på «Ungdommens folkemøte» i København. Han og 25.000 andre var på demokratifestival.

Internett og sosiale medier har gitt alle mulighet til å si sin mening. Likevel er det ganske få som kommenterer eller ytrer seg jevnlig. Enda færre starter debatt.

Negative tilbakemeldinger, hatefulle ytringer og trusler kan være en av grunnene til dette.

Hvis du blir rakket ned på på skoleplassen, eller hvis du får hatefulle kommentarer i sosiale medier, da er det mye vanskeligere å ytre seg i fremtiden, sier Snorre.

Frykt for å ikke bli tatt på alvor

Det er en drøy måned siden Ytringsfrihetskommisjonen leverte sin rapport til kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Rapporten viser at ytringsfriheten står sterkt i Norge. Men den peker også på noen utfordringer.

Mange unge vil ikke si sin mening høyt. Yngre er mer utsatt for hets enn eldre. Unge kan være redde for å ikke bli tatt på alvor.

Trettebergstuen mener noe av det viktigste for ung deltakelse, er at ungdom føler seg trygge. Hun syntes det er bekymringsfullt at ungdom opplever å ikke bli tatt på alvor.

– Jeg husker godt selv fra da jeg var ung og politisk engasjert at jeg noen ganger kunne oppleve at voksne ikke tok meg på alvor.

Trettebergstuen fotografert under Arendalsuka. Hun står og holder foredrag foran en stor, oransje skjerm. Hun har notater i hendene og en liten mygg-mikrofon på det høyre kinnet. Hun har håret klippet kort til kjeven. Hun har på seg sort genser og sorte dressbukser.

SKAL OPPLEVES TRYGT: – Ytringsfrihetskommisjonens rapport har flere forslag til tiltak, blant annet at skolen skal lære unge hvordan de kan delta trygt i samfunnsdebatten, sier Trettebergstuen.

Foto: William Jobling / NRK

Ministeren forklarer at hun samtidig var trygg på at hun hadde voksne som heiet på henne og støttet sakene hun var opptatt av. Hun tror voksne må være bevisste på å løfte de unge frem.

Nå har Trettebergstuen en klar melding til ungdom:

– Trusler og hatefulle ytringer er straffbart. Dette kan og skal vi aldri akseptere. Dette er saker for politi og rettsvesenet, og blir man utsatt for det skal man anmelde det.

Les også Magdi om ytringsfrihetsrapport: – Se hvor mange som blir dømt for å skjelle ut politiet

Magdi fra Karpe er en av Ytringsfrihetskommisjonens 17 medlemmer.

– Jeg setter pris på å bli behandlet som likeverdig

Snorre har sett ungdommer som har mistet motet fordi de har blitt rakket ned på når de har sagt sin mening.

Han er glad for at han ikke har opplevd det sånn selv.

– Jeg syntes det er veldig trist å se det. Personlig blir jeg ekstra motivert for å bevise at de tar feil. Jeg blir nesten litt sur når jeg hører sånne ting.

Nå vil Snorre ha slutt på at unge ikke blir tatt på alvor.

Unge stemmer blir ikke hørt!

– Hvis voksne ønsker at vi skal uttrykke oss, så må de høre på oss fra ung alder, sier Snorre.

– Vi har masse kult å komme med! Viktige ting!

Han minner om at heller ikke voksne vet alt.

Har du noen gang mottatt negative kommentarer eller hets etter å ha sagt din mening om en sak på sosiale medier?

Politikk er «å mene»

Unge kan delta i samfunnsdebatten ved å snakke med venner og familie. Det mener Idunn Seland. Hun er forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA.

Deltakelse kan også være å skrive leserbrev, være med på demonstrasjoner eller innsamlinger.

Idunn Seland, forsker ved NOVA Oslo Met

HVA ER POLITIKK? Det kan for eksempel være å mene noe om skole, hvor det er trygt å gå om kvelden eller klima, sier forsker Idunn Seland ved NOVA. Det er ikke nødvendig å melde seg inn i et politisk parti eller en organisasjon for å delta i samfunnsdebatten.

Foto: Pressefoto Oslo Met.

Ytringsfrihetskommisjonen peker på at skolen er en viktig arena for å trene på debatt. Seland mener det kan være vanskelig å få til gode samtaler i klasserommet.

Hvis elevene argumenterer mot hverandre kan samtalen bli en slags konkurranse om å få rett. Det kan føre til at klimaet blir hardt og gjøre det vanskelig å si sin mening.

Det er nok en del elever som ikke ønsker å ta del i den formen for klasseromssamtale, og det stiller store krav til læreren, sier forskeren.

Les også Nilofar (18) er en av få unge i norske kommunestyrer: – En viktig stemme

Nilofar Nori, SV-representant i Hadsel i Vesterålen i Nordland

Demokratifestival for ungdom

Ungdommene fra Lillehammer var i København for å hente inspirasjon til hvordan de selv kan lage en arena for ungdom og ytring her hjemme.

Anne-Thea Haavind er prosjektleder i World Expression Forum (Wexfo). 250 deltakere fra 50 ulike land deltok på Wexfo-konferanse om ytringsfrihet på Lillehammer i år.

I mai 2023 inviteres unge fra hele landet til Lillehammer.

Vi ønsker å skape en arena der ungdommen på sine egne premisser får velge hvordan det skal snakkes om ytringsfrihet, sier Haavind.

Snorre er opptatt av at det må være tydelig hvordan de unge kan bidra. På Ungdommens folkemøte likte han at de ble ønsket velkommen og hele tiden fikk klare oppgaver.

– Det var veldig få ganger du ble stående stille og tenke «hva gjør jeg nå?»

Ungdomsråd i København

UTVEKSLING: Turen er arrangert som en utveksling. Til neste år kommer danske ungdommer til Lillehammer for å være med på konferansen her. På bildet fra venstre: Snorre Fostervoll, Alexander Jordet og Sne Bergh Blyverket.

Foto: ANNE-THEA HAAVIND / PRIVAT

Hei!

Takk for at du har lest saken!

Hvis du har tilbakemeldinger eller innspill til dette temaet, er du velkommen til å skrive til meg.

Jeg tar også gjerne imot tips til andre ting jeg bør se på!

    Les også Ytringsfrihetskommisjonen: Vil tillate skjellsord mot politifolk

    Kjersti Løken Stavrum, leder Ytringsfrihetskommisjonen