Normal

– Dette blir beskjeden vi har ventet lenge på å få

I dag skal Energi- og miljøkomiteen ta stilling til om man skal tillate en oppmyking av forbudet mot blyhagl. Trolig kommer beskjeden om at totalforbudet blir opphevet. Det får i så fall jegere i hele landet til å juble.

Vandring i skog og fjell på jakt etter rypeflokker i Bø i Vesterålen.

Nå kan det igjen bli lov til å gå på jakt med blyhagl i våpenet.

Foto: Bjørnar Hansen

Miljøminister Tine Sundtoft (H) ba om mer tid for å vurdere oppheving av totalforbud mot blyhagl. Energi- og miljøkomiteen vil trolig ikke vente på henne.

Alt tyder nå på at det vil bli tillat å bruke blyhagl utenfor våtmarksområder og skytebaner.

– Det blir en gledelig nyhet å få hvis vedtaket går gjennom, sier leder i Alta jeger- og fiskerforbund Knut Saxe Kjeldsberg.

– Kjempet i mange år for oppheving av forbud

Knut Saxe Kjeldsberg

– Bly er en naturlig del av naturen, sier Knut Kjeldsberg i Alta jeger- og fiskerforbund.

Foto: Marte Lindi

Blyhagl har vært totalt forbudt både i jakt og på skytebane siden 2005, etter at Stortinget i 1997 fattet et prinsippvedtak om utfasing av tungmetaller, og satte 2010 som en tidshorisont for å oppnå vesentlige reduksjoner i bruk og utslipp av tungmetaller.

– Vi har jobbet i mange år nå for å få tilbake muligheten til å bruke blyhagl, sier Kjeldsberg.

– Blyhagl er det beste alternativet for å drive en etisk forsvarlig jakt. Det har den beste drepeevnen, og forårsaker minst mulig skadeskyting.

Omstridt

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft vil ha mer tid til å vurdere oppmyking av forbud mot blyhagl. Men saken går trolig gjennom i energi- og miljøkomiteen uten utsettelse.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Ikke alle er enige. Mens tilhengerne mener blyhagl sikrer en mer dyreetisk jakt og er tryggere for jegerne, argumenterer motstanderne med at bly er giftig og ikke må spres i naturen.

Miljødirektoratet har sett på konsekvensene av å lempe på dagens forbud og går imot å tillate bruk. Vurderingen ble oversendt miljøministeren forrige uke.

Nå skriver miljøminister Tine Sundtoft til energi- og miljøkomiteen på Stortinget at hun vil bruke noe mer tid på å vurdere utredningen. Men mye tyder på at lovforslaget går gjennom i komiteen likevel.

– Etter min oppfatning er det ikke grunn til utsettelse. Det er vel implisitt at det ligger an til en avklaring, sier komitémedlem Oskar Grimstad (Frp) til NTB.

Forslaget fra Arbeiderpartiet ser ut til å få flertall med støtte fra Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

Saken skal etter planen behandles i Stortinget 3. februar.