NRK Meny
Normal

Vil jakte rype og hare i romjula

Når julefreden senker seg i kveld, innføres det samtidig en jaktstopp fram til og med 2. januar. Det vil Norges Jeger- og Fiskerforbund ha en slutt på.

Snarefanget rype

Norges Jeger- og Fiskerforbund vil dra på jakt etter rypa også i romjula.

Foto: Johannes A. Bolstad / Institutt for biologi

– Det er et veldig særnorsk fenomen dette her. Svenskene har gode tradisjoner for at i romjulen tar man med seg familien, tusler ut i skogen, skyter kanskje en hare, og har på en måte en god friluftsopplevelse i fellesskap, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad.

Espen Farstad

Informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad, håper det vil bli mulig å jakte i romjula.

Foto: NJFF

Nå vil norske jegere gå på jakt også romjula, som så langt har vært forbudt område for de jaktglade.

– Rype og hare for eksempel jaktes både før og etter jul, men i romjula er det altså fredet. Vi synes ikke det finnes noen god begrunnelse for det, sier han.

Politikere kan være på gli

For et drøyt år siden forsøkte Norges Jeger- og Fiskerforbund å få Stortingets politikerne med på en regelendring. Nå prøver de igjen.

Arbeiderpartiets Terje Aasland er første nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite. Dette er de som behandler blant annet forskriftsendringer i jaktloven, og Aasland sier han har stor sans for forslaget.

– Jeg vet at det har vært ulike synspunkter, og det er det nok ennå, men samtidig så mener jeg at det er gode argumenter også for å fjerne den fredningstiden, men vi må ta den diskusjonen først, sier han.

Hverdager kan bli løsningen

Hare

Det blir ikke julefred for harene dersom Norges Jeger- og Fiskerforbund får viljen sin.

Foto: Norman Kjærvik

Også blant Fremskrittspartiets representanter i komiteen er tonen positiv, dog med et lite forbehold.

– For min del så tenker jeg at blant annet første juledag, dette med julefreden, det bør man respektere. Men så er det også hverdager i romjulen, hverdager der mange er på jobb, og da ser jeg ingen grunn til at man ikke skal kunne benytte tiden til å dra på jakt, sier Oskar Grimstad fra jaktfylket Møre og Romsdal.

Dette går godt overens med ideen til Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Vi har hatt det oppe på landsmøtet, og vi har kommet med et forslag som kan ivareta begges interesser: la oss åpne opp for jakt på hverdagene i romjulen, og så lar vi de røde dagene være røde, og har det fredelig på helligdagene, sier han.