Hopp til innhold

Unge Høyre-leder: – Folkeavstemning om sammenslåing er en avsporing

Folk flest i Troms og Finnmark vil ha folkeavstemning, men folket har allerede vist at de har tillit til regjeringen og Stortinget, mener Benjamin Furuly.

Bejamin Furuly

FOLK HAR TILLIT: Benjamin Furuly viser til at folket har valgt nåværende regjering og storting, og dermed vist at de har tillit til politikken som føres.

Foto: Petter Strøm / NRK

Furuly, leder av Troms Unge Høyre, ser ingen grunn til noen folkeavstemning om sammenslåing.

– Regionreformen er vedtatt i Stortinget, to ganger, og da blir det en avsporing å snakke om folkeavstemning. Man må heller sette seg ned å finne løsninger for hvordan man skal samarbeide best mulig, sier han.

– Har ikke folket noe de skulle sagt?

– Jo, folket blir hørt gjennom stortingsvalget hvert fjerde år. I fjor høst ble det borgerlige flertallet gjenvalgt, og da må man kunne si at folket fortsatt har tillit til konstellasjonen som har gjennomført regionreformen, sier Furuly.

Som NRK meldte onsdag vil folk flest i Troms og Finnmark ikke slå sammen fylkene. I stedet er det et rungende krav om å avholde en folkeavstemning, viser en meningsmåling Sentio Research har gjort for NRK.

Overveldende krav

Tirsdag kveld ble det klart at Arbeiderpartiet, Sp og SV i fylkestinget i Finnmark sikret flertall for å arrangere folkeavstemning om sammenslåing med Troms.

Det til tross for at det er vedtatt i Stortinget at Troms og Finnmark skal slå seg sammen. I Norge skal 19 fylker bli til 11 regioner, men i nord krangler politikerne høylytt om hvordan dette skal gjøres. Spesielt i Finnmark er motstanden mot hele reformen stor – i befolkningen så vel som innenfor politikken.

I meningsmålingen svarer hele 82 prosent i Finnmark at de vil ha folkeavstemning om å slå sammen landets to nordligste fylker. I Troms er tallet noe lavere, men et klart flertall av folk i Troms, 65 prosent, svarer ja.

Regionreformen - folk på gata

PÅ GATA I TROMSØ: Folk NRK møtte på gata i Tromsø tirsdag hadde delte meninger, men de fleste vil ha en folkeavstemning.

Foto: Jørn Inge Johnsen / NRK

Finnmark AUF: – Fordeler

Lederen av Finnmark AUF, Guro Vollan Nilsen, er like lite enig med Benjamin Furuly som overrasket over at 82 prosent av finnmarkingene vil ha folkeavstemning.

– Majoriteten av folk i Finnmark har gitt uttrykk for at man er imot en tvangssammenslåing. Det har vi i AUF og Arbeiderpartiet også vært klar på, sier hun.

VALG 2015

SER FORDELENE: Auf i Finnmark stiller seg bak fylkestingsgruppa i spørsmålet om folkeavstemning, men leder Guro Vollan Nilsen mener det er fordeler med en avstemning.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Nilsen mener det er fordeler med en folkeavstemning:

– Det betyr at alle får sagt sitt, men det er ikke sikkert regjeringen blir å høre på det. Vi ser at regjeringen uansett har trykket over Finnmark når det gjelder sammenslåing.

– På hvilken måte?

– Fylkestinget har to ganger stemt nei til tvangssammenslåingen, og regjeringen har sagt at den blir uansett.

Undersøkelsen til Sentio Research er gjennomført nå i mars over telefon, og består av et utvalg på 600 personer over 18 år i Troms og Finnmark.

LES: