Tromsø-dødsfallene: Jente (4) døde torsdag kveld

Den fire år gamle jenta som ble hentet opp livløs av sjøen i Tromsø mandag, døde torsdag kveld på Rikshospitalet i Oslo. Lillesøsteren på halvannet år er fortsatt kritisk skadd og er under intensiv behandling.

Barnevogna på Fagereng

Forbipasserende varslet politiet mandag klokken 17.28 om at fotspor ledet ned til sjøen ved Fagereng i Tromsø. Det ble funnet en barnevogn i nærheten og støvler i vannkanten. Politiet etterlyser nå et vitne som skal ha gått forbi barnevogna mellom 1630 og 17 mandag.

Foto: Jonas Høylo Fundingsrud

– Hun har vært kritisk syk og er under høyintensiv behandling siden mandag. Politiet vil begjære obduksjon for å avklare dødsårsak. Pårørende er informert, opplyser politiadvokat Gøril Lund.

Mandag kveld ble det bekreftet at den eldste jenta på sju år var død. Tirsdag kom beskjeden om at også moren til barna, en kvinne i 20-årene, var død.

Hendelsen i Tromsø etterforskes som en straffesak der moren til de tre jentene er siktet for drap og drapsforsøk.

Etterlyser vitne

Faren til barna har status som vitne i saken, og har ingen mistanke knyttet mot seg. Jenta på fire år og moren i 20-årene blir obdusert på fredag.

Politiet etterlyser nå et vitne i saken.

De ønsker å komme i kontakt med en kvinne som skal ha trillet en barnevogn forbi den etterlatte barnevogna på Kvaløyvegen mellom klokka 1630 og 17 mandag.

Politiet ønsker å snakke med henne om hvilke observasjoner hun kan ha gjort. Vedkommende bes ta kontakt på 02800.

– Større tragedie for far

Erik Ringberg er oppnevnt som bistandsadvokat for både faren og de tre jentene.

– Det er en krevende situasjon å stå i, og når saken har fått den uvtiklinga den nå har fått er det enda mer krevende og tragedien er enda større for far, sier Erik Ringberg.

Bistandsadvokaten sier han har hatt tett kontakt med faren, som befinner seg på Rikshospitalet.

– Saken har tatt en enda mer dramatisk vending for han. Jeg prøver å hjelpe og støtte han så godt han kan og svare på de spørsmålene han har.

NRK har snakket med Anna Helene Larsen, enhetsleder for barnehager i Tromsø. Hun sier at barnehagen de to yngste jentene tilhører tar meldingen om 4-åringens dødsfall svært tungt.

– Vi reagerte som folk flest i Tromsø. Med sjokk, vantro og sorg. Det har vært en fryktelig dag. Tankene våre går til faren og lillesøsteren.

Fagereng
Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Første obduksjonsrapport klar

Politiet orienterte om etterforskningen av dødsfallene torsdag ettermiddag. Obduksjonsrapporten på den sju år gamle jenta ble da presentert.

Den viste at jenta døde av drukning og alvorlig nedkjøling.

– Det er ikke påvist sikre tegn til vold, men det er merker på kroppen etter medisinsk behandling i fjæra og på sykehuset, sa politistasjonssjef i Tromsø Anita Hermandsen.

Politiet kunne imidlertid ikke si noe om hvor lenge jenta hadde ligget i vannet.

– Men det ser ikke ut som at det er vitner til det som har skjedd nede i fjæra. Eventuelt motiv er noe vi ser etter i etterforskningen. Vi bruker mye av våre ressurser på denne saken akkurat nå, sier Hermandsen.

Etterforskningen pågår fortsatt, blant annet med undersøkelser på åstedet, avhør av vitner og tekniske undersøkelser. Politiet har flere hypoteser om hva som kan ha skjedd.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Mor og de tre barna forlater hjemmet og tar en rutebuss inn til Tromsø sentrum. I sentrum bytter de buss og tar rute 33 kl. 16.06. De går av i området Fagereng. Informasjon fra kvinnens mobiltelefon tilsier at de har beveget seg fra vegen ned til fjæra i tidsrommet mellom kl. 16.20 og 16.45. De siste bevegelsene er registrert kl. 16.52.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner den første personen kl. 17.43. Den fjerde personen blir funnet av dykkere fra brann og redning kl. 1800. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 18.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Fant barnevogn i veikanten

Politiet ble varslet fra forbipasserende klokka 17.28 mandag kveld om at det var observert en barnevogn i veikanten, og at det gikk spor ned til vannet. Da melder kom ned til vannet, ble det gjort funn av gjenstander, blant annet støvler i vannkanten.

Da politiet rykket til området Fagereng i Tromsø, fant de fire livløse personer ca. åtte til ti meter ute i sjøen. Det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet før de ble fraktet til sykehus.

Politiet har gjennomført om lag 40 vitneavhør i forbindelse med hendelsen. Det ser imidlertid ut til at det ikke har vært noen vitner til selve hendelsen i fjæra ved Fagereng.

– Vi ønsker fortsatt å snakke med folk som kjenner familien. Vi har et inntrykk av familien, men vi ønsker et bedre inntrykk. Vi leter etter flere som kan belyse hvilken familie dette er, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen.

Fagereng-dødsfallene
Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Opprinnelig fra Sudan

Familien var opprinnelig fra Sudan med midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Far til barna kom til Norge i 2015, og mor kom i 2017 etter søknad om familiegjenforening.

Familien på fem bodde sammen i en bolig i Tromsø. Far var i jobb, mor på introduksjonsprogram og barna gikk på skole og i barnehage.

Politiet kjenner ikke til at de har en annen familie i Norge.

– De virket som en vanlig familie, sier naboer NRK har snakket med.