Den døde kvinnens forsvarer: – Aldri hatt en slik sak før

Forsvarsadvokat Tore Pedersen har aldri før hatt en død klient i en straffesak. Nå er han utnevnt som forsvarer for kvinnen som døde i forbindelse med hendelsen på Fagereng i Tromsø.

Barnevogna på Fagereng

FORLATT: Den forlatte barnevognen til venstre i bildet utløste redningsaksjonen mandag ettermiddag. Fire personer, mor og hennes tre barn, bel funnet i vannet like ved.

Foto: Jonas Høylo Fundingsrud

– Dette er veldig spesielt. Jeg har hatt klienter som har blitt borte i løpet av prosessen, men ikke slik som dette, sier advokat Tore Pedersen.

Onsdag ble han utnevnt som forsvarer for den sudanske kvinnen i 20-årene, som er siktet for drap og drapsforsøk mot sine egne barn.

Tore Pedersen

MÅ LESE SEG OPP: Tore Pedersen ble utnevnt som forsvarer onsdag, og har derfor ikke rukket å lese seg opp på saken, utover det han har fått med seg gjennom media.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Bakgrunnen er hendelsen mandag, da kvinnen og hennes tre barn ble funnet livløse i vannet på Fagereng i Tromsø.

Den eldste dattera døde på Universitetssykehuset Nord-Norge senere på kvelden. Det samme gjorde kvinnen i 20-årene, som Pedersen nå skal forsvare.

– Min jobb blir å følge opp etterforskningen, slik at den har nødvendig fremdrift. Jeg skal bidra til å få fakta på bordet, for at saken skal bli best mulig opplyst, sier han.

Dette skjedde i de dramatiske timene i Tromsø

Mandag 2. desember ble en mor og tre barn funnet i vannet på Fagereng i Tromsø. Mora og hennes to eldste døtre er døde. Den yngste jenta på 1,5 år kjemper for livet på Rikshospitalet i Oslo.

 • 2. desember rundt klokken 15.40
  Forlater huset

  Den sudanske mora i 20-årene og hennes tre barn på ett, fire og sju år forlater leiligheten sin på Tromsøya. På vei ut møter de naboens datter. Ifølge henne var alle fire i godt humør.

 • 2. desember, cirka klokken 15.40
  Bussen til sentrum

  Gangavstanden til Tromsø sentrum er såpass lang at det er trolig at de fire tok bussen til Tromsø sentrum. Etter det NRK erfarer går mora og hennes tre barn på buss nummer 33. Den kjører fra sentrum cirka klokken 16.05. Omtrent et kvarter seinere, cirka klokken 16.20 går de fire av bussen på Fagereng, på vestsiden av Tromsøya.

 • 2. desember, cirka klokken 16.30
  Den forlatte barnevognen

  Ifølge politiet observerer én person en barnevogn og et par barnestøvler forlatt på gangstien på Fagereng i Tromsø. Det er mye vind og snø denne mandagen i mørketiden. Rett ved siden av gangstien passerer Kvaløyvegen, en mye trafikkert vei, særlig på denne tiden av døgnet.

  Barnevogna på Fagereng
  Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
 • 2. desember, klokken 17.28
  Den første meldingen

  Politiet mottar den første meldingen. En forbipasserende har reagert på den forlatte barnevogna. Vedkommende forteller at det går spor over den trafikkerte veien og ned i fjæra på den andre siden.

  Fjæra på Fagereng sett fra veien
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 2. desember, fra cirka klokken 17.40
  Fire personer i vannet

  Politiet finner fire personer i vannet, cirka ti meter fra land. Det er den sudanske mora og hennes tre barn. De fire ligger nært hverandre og blir hentet opp av vannet. Livreddende førstehjelp blir igangsatt med en gang, før de fire blir fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge. Politiet fortsetter søket i tilfelle flere personer ligger i vannet.

  Grundige søk på Fagereng
  Foto: Fabian Ubeda / NRK
 • 2. desember, klokken 19.12
  Til behandling på UNN

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at de har fått inn de fire personene. Ingen av de fire har blodsirkulasjon eller tilfredsstillende hjerteaktivitet. De blir koblet til hjerte-lunge-maskiner og forsøkt varmet opp.

 • 2. desember, klokken 20.10
  Avslutter søket

  Politiet avslutter søket i fjæra på Fagereng. De tror ikke det ligger flere personer i vannet.

 • 2. desember, klokken 20.30
  Den første pressekonferansen

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De forteller at de jobber ut fra flere teorier og ber publikum som kan ha sett noe om å ta kontakt.

 • 2. desember, klokken 22.44
  Den eldste jenta er død

  Universitetssykehuset Nord-Norge informerer om at den eldste av de tre involverte barna, ei jente på sju år er død. Sykehuset jobber med å få overført de to yngste barna til Rikshospitalet i Oslo.

 • 3. desember, klokken 07.25
  Ankommer Rikshospitalet

  De to barna på henholdsvis fire og ett år ankommer akuttmottaket på Rikshospitalet. De ble fraktet fra Tromsø med luftambulanse tidlig tirsdag morgen.

 • 3. desember, klokken 08.14
  Kvinnen bekreftes omkommet

  Universitetssykehuset Nord-Norge bekrefter at mora til de tre barna er død.

 • 3. desember, cirka klokken 08.30
  Halv stang på skolen

  Skoledagen begynner på Borgtun skole i Tromsø. De har flagget på halv stang, etter å ha mistet en av sine elever.

  Halv stang på Borgtun skole
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 11.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet inviterer til pressekonferanse. De informerer at saken har endret status. Den blir nå etterforsket som en drapssak. Politiets hovedteori er at kvinnen har påført død og kritisk skade på sine tre barn, men de utelukker ikke at andre ting kan ha skjedd. Politiet forteller videre at barnas far har status som vitne i saken.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, cirka klokken 11.00
  Det første lyset

  Mens pressen er på plass hos politiet i Tromsø blir det første lyset på åstedet tent. I løpet av tirsdag ettermiddag og kveld kommer flere personer til stedet for å tenne lys.

  Lys i fjæra på Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 3. desember, klokken 12.30
  Kommunen svarer

  Tromsø kommune innkaller til pressekonferanse. De forteller at de ikke har mottatt noen bekymringsmeldinger angående den sudanske familien. De blir beskrevet som ressurssterke og glade personer. Far var i arbeid, mor deltok i programmet for flyktninger. Barna gikk i barnehage og på skole.

  Pressekonferanse Fagereng
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Ny pressekonferanse

  Politiet holder sakens tredje pressekonferanse så langt. Politistasjonssjef Anita Hermandsen forteller at jentene som ligger på Rikshospitalet fortsatt har kritiske skader, og at de er under intensiv behandling.

  Lund og Hermandsen
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • 5. desember, klokken 14.00
  Døde av drukning

  Under pressekonferansen forteller politiet at den foreløpige rapporten av den sju år gamle jenta viser at hun døde av drukning og kraftig nedkjøling. Rapporten viser ingen sikre tegn til ytre vold.

 • 6. desember, cirka klokken 08
  Fireåringen er død

  Politiet informerer om at den fire år gamle jenta, som har vært til behandling på Rikshospitalet siden tirsdag, er død. Sykehuset jobber fortsatt for å berge livet til den 1,5 år gamle jenta som også ble hentet opp av vannet mandag ettermiddag.

 • 8. desember, klokken 14.00
  Minnemarkering

  Rundt 1 500 personer møtte opp i Tromsø sentrum for å minnes de døde etter hendelsen på Fagereng, og for å vise sin støtte til faren og den lille jenta som fortsatt er i live.

  Fakkeltog i Tromsø sentrum
  Foto: Marita Andersen / NRK
 • 9. desember
  Utenfor livsfare

  Politiet informerer om at den lille jenta som er til behandling på Rikshospitalet i Oslo nå er utenfor umiddelbar livsfare. Tilstanden er uavklart, men stabil, skriver de i en pressemelding.

 • 9. desember, klokken 14.39
  Obduksjonsrapport av kvinnen

  Den foreløpige obduksjonsrapporten av kvinnen i 20-årene viser at hun døde av drukning i kombinasjon med alvorlig nedkjøling, melder politiet i en pressemelding.

Flest mulige svar

Statsadvokat Lars Fause forteller at det er riktig av politiet å ta ut siktelse mot den døde kvinnen, og å gi henne forsvarer.

– På den måten sikrer du at kvinnen får ivaretatt rettighetene sine, med tanke på hennes ettermæle. I tillegg får politiet registrert og organisert saken i systemet sitt på vanlig måte, sier Fause.

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause

RIKTIG: Statsadvokat Lars Fause mener det er riktig å ta ut siktelse mot den døde kvinnen, for å sikre at etterforskningen blir gjort riktig.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

I 2009 ble en kvinne drept av sin tidligere samboer i Tromsø. Etter å ha skutt henne, skøyt mannen seg selv. Også denne saken ble etterforsket som en drapssak.

– Dette var for å få etterforsket saken best mulig, slik at man med sikkerhet kunne konkludere med hva som hadde skjedd, sier Fause.

Tror på svar

De to personene som døde i hendelsen skal obduseres onsdag og fredag. På Rikshospitalet i Oslo jobber de for å redde livene til de to yngste barna som ble funnet i vannet.

– Politiet gjør sine undersøkelser nå. Både med tanke på tekniske og taktiske undersøkelser. Jeg skjønner at det er mange dyktige folk som jobber med denne saken, så jeg er sikker på at de finner ut hva som har skjedd, sier Fause.

Skulle politiet konkludere med at det er den døde kvinnen som har forårsaket skadene på seg selv og sine barn, vil saken bli henlagt. Likevel kan det bli en erstatningssak, forteller kvinnens forsvarer Tore Pedersen.

– Men det er vanskelig å forskuttere om det blir noe av. Alt er opp til familiens bistandsadvokat, sier Pedersen.