NRK Meny
Normal

Troms-politikere krever at staten overfører oppgaver til regionene

Skal arbeidet med å opprette nye regioner bli en suksess i Nord-Norge, må staten overføre flere oppgaver fra nasjonalt nivå.

Ivar B. Prestbakmo

OPPGAVER FØRST: Ivar B. Prestbakmo (Sp) vil ha oppgaver til regionene før nye kart tegnes.

Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommune

Jarle Aarbakke

TROMSØ SOM SENTER: I en y nordnorsk region må tromsøområdet være et kraftsenter, mener Jarle Aarbakke.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det er det klare kravet fra Tromsø-områdets regionråd som består av kommunene Tromsø, Karlsøy og Balsfjord, opplyser leder av rådet Jarle Aarbakke (Ap).

– Det betyr at deler av statskassen må forflyttes til et annet utdelingssted, og det må lages utdelingsmekanismer for midler som for eksempel vei og tog, sier han.

Se faktaboks om regionreformen lengre ned i saken.

Tromsø i sentrum

I forrige uke inngikk tre fylker på Vestlandet en intensjonsavtale om sammenslåing. Dette har Tromsø-områdets regionråd merket seg. I en felles uttalelse understreker de Tromsø-området som et kraftsenter i en nordnorsk region, og krever at området tilføres nye oppgaver.

– Jeg har holdt oppe mange andre muligheter, og er veldig glad for at vi med dette vedtaket har våre nærmeste naboer med oss i en uttalelse som klart sier at vi er en kjempeviktig region i regionen, må være det og skal være det. Vi har et helt unikt utgangspunkt i tromsøregionen, sier Aarbakke.

Foreløpig tyder ikke noe på at Nord-Norge blir enig om at de tre fylkene bør bli sammenslått. Nordland har sagt at de ikke ønsker å delta i samtaler med Troms og Finnmark. Finnmark er i samtaler med Troms, påpeker fylkesråd Ivar B. Prestbakmo (Sp):

– Det er soleklart at dersom dette skal gi noen substans og ha noen verdi for innbyggerne i Troms, så er det nødt å være oppgaver som flyttes til fylkeskommunen. Som NAV, Innovasjon Norge og fylkesmannens politiske skjønnsoppgaver, sier han.

– Dette handler om demokrati, og da må man flytte oppgaver fra stat til regionalt nivå, sier Prestbakmo.

– Svarteper-spill

Prestbakmo reagerer på at staten ikke har kommet med helt klare signaler om hva slags makt og myndigheter et nytt regionalt nivå skal ha.

– Det lukter svarteper-spill. Staten sier at vi skal tegne kartene og så skal de etterpå komme med noen oppgaver, sier han.

Det er klart at da fanger bordet veldig fort, og jeg har ikke mer tiltro til staten enn at jeg vil se tingene på bordet før jeg fester tillit til at ting blir gjennomført til fordel for innbyggerne og regionen eksempelvis i Nord-Norge og for Troms sin del, sier Prestbakmo.

Han er glad for at eksempelvis Tromsø-områdets regionråd engasjerer seg i regionreformen.

– Det er viktig at også kommunene engasjerer seg i regionreformen, fordi den handler om hvorvidt det skal være oppgaver som flyttes nærmere folk og nærmere lokaldemokratiet til regionene, fra staten, sier Prestbakmo.

Statssekretær Per-Willy Amundsen fra Frp i Kommunaldepartementet sier at størrelsen på en region blir viktig for å se hvilke oppgaver som kan overføres fra staten.