NRK Meny
Normal

Troms Frp vil forby heldekkende plagg på skoler

Partiet varsler at de skal fremme forslag i fylkestinget om forbud mot blant annet niqab og burkini på alle videregående skoler i Troms.

Troms Frp vil forby heldekkende plagg

VIL HA FORBUD: Kristian Eilertsen Eilertsen sier at til tross for at slike plagg ikke er et stort problem i skolene i dag, så vil en økt innvandring sette skolene i en vanskelig situasjon med å selv måtte innføre et forbud.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Burkini

BADEDRAKT: En burkini er en heldekkende drakt personer kan bruke når de bader.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

– Vi har hatt en massiv innvandring til Norge og til Troms, og vi sliter med å få til en god integrering. Derfor er et slik forbud med på å kunne håndtere disse problemene i fremtiden, sier fylkestingsrepresentant Kristian Eilertsen (Frp).

I forrige uke raste burkini-debatten etter at Nordlys skrev at Finnsnes barneskole åpner for det heldekkende badeplagget. Like etter ble det klart at dette ikke er noe nytt, men da hadde Fremskrittspartiet (Frp) allerede tent på alle plugger.

Nå vil Troms Frp forby ansiktsdekkende plagg på videregående skoler i Troms, som burka og niqab, i tillegg til den kroppsdekkende burkinien – klær Eilertsen beskriver som sterkt kvinneundertrykkende:

– Dette er plagg som er grunnleggende imot de verdiene vi står for i Norge – en ukultur vi ikke kan akseptere i et fritt og moderne samfunn, sier han.

I lærerplanen for kroppsøving i videregående er det ikke kompetansemål for svømming, men på idrettslinjer kan svømming være en del av undervisningen.

Rektor: – Uproblematisk

Kvinne med nikab

DEKKER ANSIKTET: En Niqab er et plagg som dekker ansiktet.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Også i utdanningssammenheng kan religiøse plagg være problematisk, mener Eilertsen:

– Hovedgrunnen er at man ikke kan kommunisere. I Vesten bruker vi øyer og ansiktsuttrykk for å kommunisere. Når man ikke kan gjøre det, er det mye i undervisningssituasjonen som ikke kan fanges opp.

Til høsten vil Frp i Troms fylkesting fremme et forslag om et forbud.

Rektor ved Senja Videregående skole i Lenvik, samme kommune som Finnsnes barneskole, sier at han personlig er imot dette:

– Først og fremst på grunn av demokratitenkningen, og at folk skal få kle seg slik de ønsker, sier Stein Erik Svendsen.

– Kan det ikke være problematisk at elever dekker seg til?

– For oss på Senja videregående har dette aldri vært et problem. Det er et ikke-tema.

SV: – Skummelt

Gruppeleder for SV på fylkestinget i Troms Ellen Øseth sier at god integrering ikke er å

Statssekretær for Miljøverndepartementet Ellen Øseth

SKUMMELT: Ellen Øseth (SV) synes det er skummelt med forbud mot heldekkende plagg.

Foto: Bjørn Stuedal / Miljøverndepartementet

være veldig lik noe Frp har definert som norsk.

– Jeg tror et forbud mot heldekkende plagg, å lage lister over hva man har lov og ikke lov til å ha på seg, er utrolig skummelt og ikke noe som fremmer integreringen, Og i alle fall ikke lister som rører opp under en «vi og dem»-tanke, mener hun.

Troms Frp kan potensielt få viljen sin om å forby burka og niqab, men skal burkini forbys, må de endre loven. Til NRK opplyser Fylkesmannen i Troms at opplæringsloven åpner for at kommune, fylkeskommune eller skoler kan innføre forbud, men kun dersom plaggene dekker ansiktet, noe hijab og burkini ikke gjør.

– Det er opp til skoler, kommune eller fylkeskommune å regulere et forbud.

Silja Eriksen, fungerende utdanningsdirektør hos Fylkesmannen