Hopp til innhold

– Burkini i skolen vil bidra til bedre integrering

Både Tromsø idrettsråd og Norges Svømmeforbund er positive til bruk av burkini i svømmeundervisninga i skolen.

Burkini

Finnsnes skole ønsker bruken av burkini i svømmeundervisninga velkommen. Dette har skapt reaksjoner. Burkini er laget for kvinner som ikke ønsker å vise hud når de bader, og ligner en heldekkende våtdrakt med hette (Illustrasjonsbilde).

Foto: TIM WIMBORNE / REUTERS

Denne uka kom det fram at Finnsnes skole ønsker bruken av det heldekkende plagget burkini velkommen i svømmetimene. Plagget brukes særlig av muslimske kvinner.

At skolen tydelig signaliserer at det er greit å bruke burkini, tror Britt Leandersen i Tromsø idrettsråd vil bidra til bedre integrering.

– Det vil få flere med på svømmetimene i skolen. Så lenge plagget ikke bryter med regler for hygiene i bassenget, er det helt uproblematisk og fint å bruke det. Hvis det kan gjøre at flere barn og unge lærer å svømme, noe som er livsviktig, bør vi tilrettelegge for det, sier hun.

– Å ikke lære seg å svømme synes jeg faktisk er mer ekskluderende enn å tillate at noen har et heldekkende svømmeplagg på seg i svømmetimene, legger Leandersen til.

Frp sterkt imot

At Finnsnes skole nå omfavner burkini har skapt reaksjoner. Fremskrittspartiet både sentralt og lokalt reagerer sterkt.

– Dette er ikke integrering. Vi setter jentene i en situasjon der de skal håndheve regler som er innført i deres religion og kultur, og som mer symboliserer en ikke-integrering enn integrering, har Line Miriam Sandberg, kommunestyrerepresentant for Frp i Lenvik, uttalt til NRK.

Jan Kjensli, Norges svømmeforbund

Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, understreker at burkini er laget for å svømme i. Han mener det derfor ikke skaper hygieneutfordringer i skolen.

Foto: Norges Svømmeforbund

Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, opplyser at burkini lenge har vært vanlig i deres svømmeundervisning.

– Det har vært uproblematisk. Vi tenker at det viktigste er at folk lærer å svømme, sier han.

Han mener at burkini ikke skaper hygiene-utfordringer, slik det har kommet påstander om.

– Plagget er utviklet for å svømme i, derfor er det ikke noen større hygieneproblemer med burkini enn med badedrakt og badebukse.

Svømmeforbundet har ikke klare retningslinjer på hva de som får svømmeopplæring bør ha på seg, bare at de bør ha på egnede plagg.

– Bør tenke nytt

Også Kjensli tror at burkini kan bidra til bedre integrering.

– Hvis folk kan svømme, kan de også drive andre aktiviteter som skjer på og ved vann. Disse aktivitetene kan i sin tur føre til videre integrering av barn med innvandrerbakgrunn.

Leandersen tror både storsamfunnet og skoler bør tenke litt nytt rundt integrering.

– Det som var riktig integrering for 20 år siden er ikke nødvendigvis riktig i dag. Jeg tror storsamfunnet og skolen generelt må bli flinkere til å finne ut hva som får folk til å delta i aktiviteter og bli en del av samfunnet.

Leandersen peker på at også en del etnisk norske barn ikke ønsker å delta i svømmeundervisning og kroppsøving.

– At muslimske jenter kler seg i burkini kan i ytterste konsekvens føre til mindre kroppspress, og dermed at flere etnisk norske jenter føler seg tryggere og blir med i svømmeundervisninga.