Hopp til innhold

Tegningene skal gjøre barna rustet til å snakke om overgrep

Tromsø-barnehage og SMISO vil lære barnehagebarn å snakke om vanskelige temaer.

Tegninger Strandkanten FUS barnehage

Strandkanten FUS barnehage i Tromsø samarbeider med SMISO om et prosjekt hvor barna tegner utfra temaene berøringer, mobbing, følelser og hemmeligheter.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Mats Alexander Johansen

Mats Alexander Johansen, pedagogisk leder Strandkanten FUS barnehage.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

På et bord i Strandkanten FUS barnehage i Tromsø ligger flere bunker tegninger. Store svarte krusseduller illustrerer krangling. En regnbue er vennskap. Ei lita jente inni ei stor hånd blør neseblod. Tre svarte strekmenn har kranglet så lenge at Supermann kommer flyvende til unnsetning i sin blå og røde drakt.

Tegningene har blitt til på tre samlinger hvor barnehagebarna mellom 4 og 6 år har tegnet etter temaene følelser, mobbing og berøringer.

Trygg voksenperson

Temaet hemmeligheter gjenstår før tegningene skal stilles ut på Rådhuset i Tromsø på Verdensdagen for forebygging av vold og overgrep 19. november.

Prosjektet er et samarbeid med Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO). Målet er å gi barna språk og verktøy til å si i fra til en trygg voksenperson dersom de skulle oppleve for eksempel mobbing, vold, seksuelle overgrep eller annen omsorgssvikt.

– Det snakkes mye om de voksnes kompetanse og hvordan barnehagene skal være utformet. Vi vil at unger skal ha forståelse av hva som skjer og at de skal vite hvem de kan prate med, sier pedagogisk leder Mats Alexander Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tegning sitat Strandkanten FUS barnehage

Underveis i prosjektet har de ansatte i barnehagen notert ned sitater fra barna, både om tegningene og refleksjonene de har gjort rundt temaene.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Venter 17 år med å fortelle

Strandkanten FUS barnehage har lenge jobbet med å få i stand prosjektet. Johansen var den som tok initiativ.

– Statistikk viser at det igjennomsnitt tar 17 år fra et menneske opplever noe vanskelig eller vondt til han eller hun snakker med noen om det, sier Johansen.

Da den store overgrepssaken i en annen barnehage i Tromsø ble kjent i mai i år ble det fortgang i planene, og SMISO kom på banen.

– En slik sak gjør at man skjønnner at man må gjøre noe, sier Johansen.

– Også barnehagebarn må lære

Lene Sivertsen

Lene Sivertsen, daglig leder Støttesenter mot incest og seksuelle overgep i Tromsø.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

SMISO gjorde materialet de bruker når de besøker skoler tilgjengelig for barnehagen. Utfra det lagde barnehagen sin egen versjon. Daglig leder i SMISO Lene Sivertsen mener det er på tide at tematikken også tas opp i barnehager.

– 45 prosent av de som kommer til SMISO i Norge ble utsatt for overgrep første gang da de var under sju år, sier Sivertsen.

Hun håper at prosjektet til Strandkanten FUS barnehage nå kan tas videre til andre barnehager.

– Vi får se hvordan det kan utvikles, og om det kanskje kan gjøres tilgjengelig for alle barnehagene i Tromsø kommune. Det er ikke noe hokus pokus. Det handler rett og slett om å gi barn mulighet til å snakke.

Mats Alexander Johansen, Lene Sivertsen og Beate Hauge Sørenen.

Pedagogisk leder Mats Alexander Johansen, daglig leder i SMISO Lene Sivertsen og daglig leder i Strandkanten FUS barnehage Beate Hauge Sørensen.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark