Gjennomsiktig barnehage skal forhindre overgrep

TROMSØ (NRK) I Sjømannsbyen barnehage i Tromsø er det vinduer til alle rom og ikke mulig å lukke døren til barnetoalettet. Lederen av barnehagen mener det kan være med på å forhindre overgrep.

Gjennomsiktige rom

Både lekerom og garderober har store vinduer på yttervegg og vegger inn til korridorene.

Foto: Runar Jørstad

– Jeg synes alle barnehager bør ha mest mulig glass i rom som man oppholder seg i – fordi det gjør det tryggere for meg som ansatt og for barna. Og så er det godt for foreldrene å vite at barna er trygge her, sier fagleder Rita Theodorsen i Sjømannsbyen barnehage.

Den kommunale barnehagen i Tromsø har vinduer inn til alle rom – bortsett fra barnetoalettet, hvor døren kan lukkes helt til den står på gløtt. Arkitekturen skal sørge for at ungene får noe privatliv samtidig som at ingenting kan skjules.

Politiet kartlegger nå hele historikken til den overgrepssikta mannen i Tromsø, for å finne ut om han kan ha begått overgrep også før han begynte å jobbe i barnehage.
I andre barnehager i byen tenker man mye på hvordan overgrep kan forebygges.

Etterforskningsleder Yngve Myrvoll.

– Nødvendige tiltak

Hensikten er å unngå slike overgrep som en ansatt i en privat barnehage i byen har innrømmet, etter at han ble siktet for to uker siden. Politiet har beslaglagt siktedes mobiltelefon med bilder tatt av barnehagebarn i seksuelle posisjoner i barnehagen.

Rita Theodorsen er fagleder i Sjømannsbyen barnehage

Rita Theodorsen er fagleder i Sjømannsbyen barnehage i Tromsø. Vinduer ut og innendørs skal gjøre det umulig at det kan skje overgrep.

Foto: Runar Jørstad

Mannen i 30-årene ble torsdag videre varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for gjentatt seksuell omgang med barn under 10 år og for seksuell krenkende atferd mot barn. Han erkjenner straffskyld, men nekter for at det dreier seg om så mange som 11 overgrep. Politiet frykter at han har begått overgrep også andre steder.

– Det er ikke godt å tenke på at vi er nødt til å sikre barn mot overgrep. Men nå ser vi tydelig at det er nødvendig å gjøre tiltak. Om man vil eller ikke, så er verden slik den er, og da må man sikre dem som har den svakeste stemmen, nemlig ungene, sier Theodorsen.

– Lett at menn blir uglesett

Siden det er vinduer og åpne dører, kan derfor voksne være alene med barna og barna kan også leke alene.

– Vi har full oversikt. Dørene til lekerom kan ikke lukkes igjen, og det er vinduer. Men ansatte kan ikke dra alene på en aktivitet som for eksempel skogstur eller svømmehall, sier Theodorsen.

Gjennomsiktig barnehage i Tromsø

Alle dører har vinduer, utenom toalettene hvor døren ikke går helt igjen.

Foto: Runar Jørstad

Barnehagen som den overgrepssiktede var ansatt i, har forståelse for medienes interesse for saken, men ønsker ikke å kommentere saken av hensyn til politiets pågående etterforskning samt foreldrerepresentantenes og ansattes ønske om tid og ro til å bearbeide denne utfordrende krisen. Det opplyser Jørn-Tommy Schjelderup, viseadministrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund, til NRK.

– Vi har snakket om overgrepene og synes det er ubegripelig at det har skjedd. Vi er forferdet over at det har skjedd. Mannlige ansatte her sier at det gjør noe med deres rolle som mann. Fordi det er lett at alle menn blir uglesett og det er ikke greit – for vi trenger menn i barnehagen - vi trenger bare de rette mennene, sier Theodorsen.