NRK Meny
Normal

Minnes ofrene med Nordnorske minnebilder

Med Elias Blix sine ord, en nyskrevet melodi, og bilder fra minnemarkeringer i landsdelen, hedrer og minnes Svein Spjelkavik de som ble rammet av terroren forrige fredag.

– En grunn til at jeg ville lage videoen er at det er godt å få lov til å gjøre noe, samme hvor lite. Jeg tror det er det alle som legger ned blomster også tenker, at de vil markere sin motstand mot terrorangrepet, sier Svein Spjelkavik.

For tre dager siden lastet han opp videoen Nord-Norge minnes på YouTube. Så langt er den sett av over 4000 mennesker.

Spjelkavik er også mannen bak konseptet «Framsnakking». Facebookgruppen knyttet til begrepet har over 200.000 medlemmer, og

Fikk sang

Arbeidet med videoen startet etter at Spjelkavik fikk en lytteversjon av «Barndomsminner fra Nordland».

Håvard Lund har tatt tak i kjente salmer fra Elias Blix i forbindelse med jubileet hans i år, og gitt dem nye melodier. Spjelkavik sin datter Nikoline synger på sangen.

Sangen ble komponert og spilt inn i forkant av terrorangrepene, men Spjelkavik mener den ble en trøst i dagene etter det grusomme som skjedde på Utøya og i Oslo.

– Jeg hadde bokstavelig talt sittet foran tv-en og sett nyheter i et døgn. Da vi spilte sangen var det første gang lyden var av. Så kom denne melodien, musikken og sangen. For første gang på et døgn ble ting litt bedre, sier Spjelkavik.

Musikk åpner dører

Han viser til Karoline Krügers ord fra minnekonserten i Bergen lørdag. Hun sa at musikk kunne åpne dører som ellers er lukket.

– Det er helt rett at vi skal bruke musikk. Den er en av de tingene som kan trøste oss midt opp i noe som oppleves helt meningsløst, sier Spjelkavik.

20 fotografer

Han har mottatt en flom av tilbakemelding på Facebook og på mail fra folk som opplever videoen som en trøst.

For å lage videoen tok Spjelkavik kontakt med 20 fotografer i hele Nord-Norge og på Svalbard, hovedsakelig pressefotografer. Alle sendte inn bilder nesten umiddelbart.

– Det tok rundt et døgn å lage ferdig videoen, selv om den er i all sin enkelhet, sier Spjelkavik.

Flere minnevideoer og sanger

Spjelkavik og Håvard Lund er ikke de eneste som minnes de drepte med musikk og bilder. Etter teaterfestivalen Tromsø Dialog laget delatkere fra flere land en video til støtte for det norske folk.

Liv Mari Schei og Sigri Sandberg Meløy bosatt på Svalbard har laget en sang til støtte for Viljar Hanssen (17) som ligger hardt skadd på sykehus, Johannes Buø (14) som ble drept på Utøya og alle andre som er rammet av terroren.

Til sangen har Mari Tefre laget en video med svalbardbilder.

Bandet Rolffa har også laget en sang for å minnes terrorofrene. Sangen ligger til gratis nedlasting på deres hjemmesider.