– Vi sto klare til å spise middag da telefonen ringte. Det var datteren vår som var på Utøya på AUF-leir sammen med broren sin. Hun fortalte at det var løsnet skudd på øya, og at det brøt ut panikk. Jeg ba ungene komme seg i dekning, forteller Johnsen til avisa Fremover.
Han viser telefonloggen hvor det fremgår at han ringte 112 flere ganger uten å få kontakt. Etter å ha slått første telefon 17.26 kom han endelig gjennom klokken 17.30.
- LES ALT OM: Terrorangrepet i Norge
- LES OGSÅ:
Geir Johnsen i Lavangen Arbeiderparti, opplevde å ikke bli trodd da han ringte politiet og fortalte at datteren hadde varslet om skyting på Utøya.
Foto: Eilif Aslaksen / NRKMåtte ringe selv
– Det som skjedde da var at jeg rett og slett ikke ble trodd da jeg fortalte hva datteren på Utøya fortalte meg. Jeg fikk beskjed om at hvis dette var tilfelle, så fikk barna ringe selv, sier Johnsen.
Underveis fikk han igjen kontakt med sønnen på en annen telefon, men selv da han refererte til dette fikk han samme beskjed av politiet.
– Barna må ringe selv. Selv om jeg ba henne om å ta meg på alvor, sier han til Fremover.
Følelsen han satt med, var at han rett og slett ikke ble trodd. Mot slutten av samtalen, som han selv anslår å ha vart i 2-3 minutter, innrømmer han at frustrasjonen tok taket.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
(Teksten fortsetter under bildet)
En gruppe sørgende ungdommer tenner lys og legger ned blomster på brygga ved Utvika Camping søndag ettermiddag for ofrene etter massakeren på Utøya, som ses i bakgrunnen.
Foto: Sindre Thoresen Lønnes / ScanpixBeklager
– Jeg tror jeg sa noe som «Det var ikke mye hjelp å få hos dag, jævla kjerring». Da fikk jeg til tilsvar at jeg ikke skulle kalle henne ei kjerring. Og jeg skjønte at det ikke var hjelp å få her, sier han.
I stedet ringte han heller en gammel venn med kontor på Arbeiderpartiets lokaler på Youngstorget i Oslo, og Johnsen fikk beskjed om at aksjonen var i gang.
Politiet beklager saken, men kan ikke bekrefte hendelsesforløpet.
– Hvis dette er tilfelle, er det forferdelig. Det som beskrives, skal ikke skje, sier Magne Hugo Nilsen, leder for operasjonssentralen ved Midtre Hålogaland politidistrikt, til Fremover.
Gransker saken
Midtre Hålogaland politidistrikt gikk onsdag ut med en pressemelding hvor de beklager at pårørende ble møtt på en måte som virket avvisende da de ringte politiets operasjonssentral.
– Operasjonssentralen mottok en rekke henvendelser fra pårørende fra ca. 17.30 om at det pågikk skyting på Utøya og at en rekke ungdommer allerede var blitt skutt. Disse opplysningene ble videreformidlet til Søndre Buskerud politidistrikt, som opplyste at Utøya var i Nordre Buskerud politidistrikt og at de allerede var kjent med hendelsene der, skriver stabssjef Magne-Hugo Nilsen i pressemeldingen.
Operasjonssentralens håndtering av saken skal granskes.