Sørget for at samfunnets lovbrytere fikk en litt bedre jul

I snart 40 år har Åshild Daleng besøkt Tromsø fengsel på julaften: – Jeg har opplevd at de som ikke får pakker til jul lager sitt eget julekort og skriver til seg selv, forteller hun.

Visitortjenesten - Røde Kors

Visitortjenesten er et tilbud Røde Kors gir til innsatte i fengsel. Julaften delte de ut disse pakkene i fengselet. John Selfors tv, Åshild Daleng og Yngve Ernstsen.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

– Vi pakker 55 julegaver som vi har med oss på julaften for å gi til de innsatte. Pakker får de fra oss, men det er ikke sikkert de får så mange pakker ellers, sier hun.

– Jeg har opplevd at de som ikke får pakker til jul lager sitt eget julekort og skriver til seg selv. Det er mange som har det vanskelig.

I et rom hos Røde Kors i Tromsø ligger flere esker med julegaver ferdig innpakka. Det er tre dager til jul – og tre av de sju som utgjør den frivillige visitortjenesten er for å hente pakker de skal dele ut i fengselet på julaften.

– Gjør dagene mindre grå

Visitortjenesten er et tilbud Røde Kors gir til innsatte i fengsel. De er nøytrale samtalepartnere som noen ganger i måneden kommer på besøk. En å dele tankene sine med. En som ikke dømmer.

Yngve Erntsen er den som leder tjenesten i Tromsø.

– Det gir mening å møte mennesker som kanskje ikke har så mange å prate med. Dermed får vi muligheten til å gjøre hverdagen deres litt mindre grå, sier han.

Klokka ti på julaften var de innenfor murene.

– Jeg ville ikke vært for uten et eneste år. Familien har forsøkt å få meg til å reise bort på julaften, men det vil jeg ikke. Det blir ikke jul for meg uten at jeg har vært i fengselet.

– Hvorfor er det så viktig for deg?

– Det er stemninga, og følelsen av at du gjør noe for veldig mange som sitter der inne og har det vanskelig. Og det er jo mange gode klemmer som blir gitt på julaften. vi gir klem til alle. Mange synes det er godt, og holder deg veldig lenge, sier hun.

Gjør inntrykk

Før Åshild og de andre deler ut pakker, er det julegudstjeneste. Med å delta får de vist de innsatte at de bryr seg også denne spesielle dagen.

– Går det an å være visitor uten å ta inn over seg møtene med de innsatte?

– Man blir jo trent, og man må legge det bak seg, fordi man kan ikke dra det med seg hjem. Men det hender jo selvfølgelig, ganske ofte, at jeg tenker på det etter at jeg er kommet hjem.