NRK Meny
Normal

Soldaters nakenspøk blir politisak

Saken der tre soldatene lurte sine medsoldater nakne ut i vinterkulden midt på natta skal etterforskes av politiet. Seks soldater fikk frostskader etter den falske øvelsen.

Setermoen

Soldater kan bli straffet etter soldatspøk på Setermoen. Bildet har ingenting med denne saken å gjøre.

Foto: Arild Moe

– Vår anbefaling til forsvaret er at saken videresendes til Troms politidistrikt for etterforskning, påtaleledelse og eventuell tiltale. Det sier førstekrigsadvokat Svein-Roar Aas til NRK.

Militærpolitiet har etterforsket ferdig og krigsadvokaten har på bakgrunn av etterforskningen kommet med en anbefaling om at det skal bli sivil straffesak, og ikke militær disiplinærsak mot de tre.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere, men sier saken er for alvorlig til å anbefale forsvaret om å gi soldatene en disiplinær straff i forsvaret.

Nakne ut i kulden

Kaserne, Setermoen, forsvaret

Det var ved denne kasernen i Brigade Nord at soldater ble lurt til å trene naken i minus 20 kuldegrader.

Foto: Arild Moe

Det var ei natt i januar i år at seks ferske soldater på Setermoen fikk ordre om å løpe ut i 20 minusgrader, uten sko og klær. Tre soldater har innrømmet å ha lurt sine medsoldater med på den fiktive øvelsen.

De seks involverte fikk første- og andregrads frostskader, og flere av dem måtte på sykehus etterpå.

Mens militærpolitiet har etterforsket saken har de tre soldatene som begikk udåden vært i tjeneste, i likhet med soldatene som fikk frostskader.

Det ble innført tiltak for å unngå konflikter mellom partene. Ingen av dem fikk lov å snakke med hverandre hvis de møttes i matsalen.

Gjør som krigsadvokaten sier

Aleksander Jankov

Oberstløytnant i Hæren, Aleksander Jankov sier forsvaret vil legge til rette for politietterforskning.

Foto: Forsvaret

– Det er bra at krigsadvokaten har gått nøye gjennom saken, og når han anbefaler at saken sendes over til sivil etterforskning så er det noe som kommer til å bli gjort av forsvaret.

Det sier oberstløytnant i Hæren, Aleksander Jankov til NRK.

Han sier soldatene som blir etterforsket fremdeles vil følge militærtjenesten deres så langt det er mulig.

– Det er ingen generell hjemmel for å dimittere disse soldatene selv om det opprettes etterforskning mot dem i Troms politidistrikt. Forsvaret vil likevel legge til rette for at politiet får undersøke saken grundig, sier Jankov.

Soldatenes tillitsvalgte har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Mange frostskader

Forsvaret har hatt flere episoder med frostskader i Nord-Norge de siste årene. I september i 2013 ble flere soldater sendt til sykehus fordi de var nedkjølte etter en natt ute.

Forsvaret har også sett seg nødt til å kutte gjørmeløypen som en del av en øvelse, på grunn av tilfeller av nedkjøling.