Hopp til innhold

Seks soldater sendt nakne ut i 20 minus: – Dette er bare trist

Militærpolitiet etterforsker nå en hendelse på Setermoen, da seks soldater ble beordret til å løpe nakne ute i 20 minusgrader.

Cold response

De seks soldatene skal ha vært inne i førstegangstjeneste på Setermoen leir. Dette bildet er fra vinterøvelsen Cold Response på Setermoen.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix

Fred Arne Jacobsen

Oberts Fred Arne Jacobsen synes mandagens hendelse er trist.

Foto: Stian Lysberg Solum

– Det er snakk om tre vernepliktige som har tatt seg til rette overfor seks nye rekrutter utenfor vår regi. De har sendt soldatene ut, uten sko eller klær, forteller oberst Fred Arne Jacobsen i Brigade Nord til NRK.

Dagbladet omtalte hendelsen som skjedde natt til mandag først. Ifølge yr.no lå temperaturen på rundt 20 minusgrader i området denne natten.

Soldatene fikk første- og andregrads frostskader, og måtte bli tatt hånd om av lege.

– De har fått kraftige forfrysninger. Tre av dem er så alvorlig skadet at de er sendt til UNN i Tromsø for å bli sjekket av fagfolk der, forteller Jacobsen.

Mange frostskader

Forsvaret har hatt flere episoder med frostskader i Nord-Norge de siste årene. I september i 2013 ble flere soldater sendt til sykehus fordi de var nedkjølte etter en natt ute. Forsvaret har også sett seg nødt til å kutte gjørmeløypa som en del av en øvelse, på grunn av tilfeller av nedkjøling.

Også i Finnmark har flere soldater fått frostskader ved flere anledninger.

– Bør ikke de vernepliktige være klar over farene ved å sende noen ut slik i 20 minusgrader?

– Når det er så kaldt trenger du ikke være i forsvaret for å forstå at man ikke skal ferdes tynnkledd ute. Hendelsen er meningsløs. De vernepliktige vi har inne nå er den beste ungdommen, som vi har stor tillit til, så det er synd at noen ødelegger for de andre, sier oberst Fred Arne Jacobsen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere, og det kan verken forsvares eller aksepteres.

Kan havne i retten

Militærpolitiet etterforsker nå saken. Ifølge Jacobsen har de avhørt de involverte og vil gjøre seg ferdig med etterforskningen onsdag.

– Da blir det blant annet gjort en vurdering på om dette skal bli en militærdisiplinær sak, eller om det blir en sivilsak. Ut fra alvoret i saken er det mye som tyder på at dette blir en sivilsak, sier Jacobsen.