Hopp til innhold

Skredekspert ønsker de nye fjellvettreglene velkommen

Skredinspektør Thorleif Svendsen mener det er på høy tid at fjellvettreglene blir fornyet.

Thorleif Svendsen

Thorleif Svendsen, skredinstruktør i fjellsportgruppa til Troms turlag, mener det er på tide med nye fjellvettregler.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

– De gamle fjellvettreglene har gjort jobben sin, sier Thorleif Svendsen, skredinstruktør i fjellsportgruppa til Troms turlag.

Han er på tur på Kattfjordeidet. For snart fire år siden mistet han to kamerater i skred her fra fjellet Middagstinden i området. Året etter døde en mann etter at han og følge på tre ble tatt av skred i dette området. I etterkant har det gått flere skred i dette området, som heldigvis ikke har tatt flere liv.

– Folk oppsøker skredfarlig terreng oftere og på en annen måte enn tidligere, sier Svendsen.

Mandag lanserte Røde Kors og Den Norske Turistforening de nye fjellvettreglene. I den nye utgaven er det mye større fokus på hensyn til skred.

Fortsatt mye å gå på

– Vi har fortsatt mye å gå på når det kommer til sikkerhet i fjellet. Vi må øke kompetansen, og få folk til å bruke de hjelpemidlene som finnes, sier Svendsen, som er glad de nye fjellvettreglene fokuserer på skred.

Ifølge NGIs oversikt har 19 personer mistet livet i skredulykker i Troms siden vinteren 2009/10.

Anja Harbitz

Anja Harbitz.

– Jo flere som ferdes i fjellet, desto høyere er sannsynlighet for at noen blir tatt av skred. Er det mer fokus på retningslinjer for ferdsel i fjellet, er jo det veldig bra, sier Anja Harbitz.

De nye fjellvettreglene legger også vekt på at du må være godt trent og ha riktig utstyr for å ferdes i fjellet.

– Er noen begravd må du ha spade for å kunne grave dem frem. Det må være en del av grunnutrustningen din, sier Thorleif Svendsen.

Mer fokus på skredfare

Julia Fieler

Julia Fieler.

Foto: NRK

– Snøskred er en av de største farene i vinterfjellet, og vi ønsker å øke bevisstheten rundt hva som er skrefarlig terreng, og det å gjøre trygge veivalg når man ferdes i den type terreng, sier Julia Fieler i Røde Kors, som mener det var på tide å justere de 60 år gamle fjellvettreglene.

– Fjellvettreglene har ikke blitt endret siden de ble lansert for 60 år siden. Samtidig bruker vi naturen på en annen måte enn tidligere, og vi har annet utstyr som gjør at vi kan gå turer i et annet terreng, sier Fieler.

– Samtidig var det også behov for en annen språkdrakt, slik at reglene blir mer anvendelig for en nye generasjoner.