Hopp til innhold

– OL-motstanderne må organisere seg

Motstandere av OL i Tromsø, mener ja-siden for et OL i Oslo har et stort overtak på dem som ikke ønsker et slik mesterskap til Norge.

OL i Sotsji

Publikum koser seg under OL i Sotsji. I 2022 kan vi få mesterskapet til Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– I Oslo tror jeg de ble tatt på senga. Oppslutningen for å søke om et OL i 2022 var ikke stor, men så mobiliserte ja-siden voldsomt. At motstanderne ikke har organisert seg i Oslo har ført til at de har sovet i timen og latt ja-siden få dominere, sier Ulf E. Hansen.

Han var leder av nettverket Nei til OL i Tromsø da man prøvde å få et vinter-OL til byen. Nå etterlyser han et større engasjement fra OL-motstanderne i Oslo.

Per i dag finnes det nemlig ingen organisert motstandsgruppe, bortsett fra et par Facebook-sider.

– Man må være våken i slike saker. Det nytter ikke å ta seieren for gitt, sier Hansen.

Stor motstand

Over halvparten av de spurte i en fersk undersøkelse gjort for NRK er negative til et OL i Oslo i 2022 (se faktaboks).

I går ble søknaden for et OL i Oslo presentert i Sotsji, hvor vinterlekene nå pågår.

– Oslo er den sterkeste kandidaten på papiret. Denne presentasjonen var veldig imponerende, sier Steve Wilson i Associated Press til NRK.no.

Stockholm vurderte også å søke om mesterskapet, men valgte å trekke seg. Moderaterna mener et OL ikke er økonomisk forsvarlig.

Petter Northug

Petter Northug og de andre norske idrettsutøverne kjemper for tiden om edelt metall i russiske Sotsji. Mesterskapet har kostet 300 milliarder kroner.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hadde ingenting å si

Knut Bjørklund er leder av Troms idrettskrets. han var selv negativ til et OL i Tromsø, men mener motstandsnettverket ikke hadde innvirkning på at OL-søknaden ble stoppet.

– Det var kjernen av idrettens ledere som fattet den beslutningen. Motstandsgruppen hadde ikke noe å si for den avgjørelsen, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark