De siste årene har den kinesiske middelklassen økt kraftig, og passerte i 2015 USA. Den 17 år gamle kinesiske boyband-stjernen Wang Yuans spiller for tiden inn musikkvideo på Vestlandet.
Sekvensene som filmes i Myrkdalen, Flåm og Bergen kan bli en katalysator for turisme blant de ressurssterke kineserne, mener Miao Chen Reinlund.
– Norske vinterforhold og skifasiliteter er ikke veldig kjent for kinesere, så dette er klart en stor mulighet å presentere Norge og Vestlandet på.
MULIGHETER: Miao Reinlund, operasjonsdirektør i Sixty AS, mener Wang Yuans musikkvideo er en stor mulighet til å promotere skisport på Vestlandet.
Foto: NRK- Les også:
Ville ikke svare på spørsmål
Reinlund er operasjonsdirektør i Sixty AS og har i mange år jobbet for et godt samarbeid mellom norsk og kinesisk næringsliv. Hun mener de potensielle rekkeviddene av Yuans musikkvideo vil være betydelige for kinesisk turisme i Norge.
– Han er et stort idol i Kina, spesielt blant de unge. Musikkvideoen er en stor mulighet til å nå den nye unge generasjonen med kjøpekraft og reiselyst.
Innspillingen som kinesiske sosiale medier direktesendte mandag ettermiddag vil nå ut til 17 årige Yuans flere titalls millioner følgere. Musikkvideoen som lanseres i februar har potensial til nå et enda bredere publikum.
- Les også:
TRAA OG WANG: Vossing og tidligere OL-vinner Kari Traa og kinesiske Yuan Wang i Myrkdalen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixMen managementet rundt 17-åringen med over 30 millioner følgere på kinesisk sosiale medier ønsker ikke at hovedpersonen svarer på spørsmål om sin egen markedsføringsverdi.
– Det ønsker vi ikke å snakke om. Beklager.
– Hvorfor ikke?
– Av publiseringshensyn vil vi ikke vil svare på slike spørsmål.
Satser på vinter-boost før Beijing-OL
For frem mot vinter-OL i Beijing 2022 vil norsk reiseliv kunne tjene godt på å promotere Norge som skisportens krybbe.
Den kinesiske middelklassen består av over hundre millioner mennesker, som i takt med at det nærmer seg vinter-OL trolig vil utvikle en større interesse for vintersport.
FOTOFANS: Tre "groupies" har fulgt Wang Yuan helt til Myrkdalen i Norge.
Foto: Leif Rune Løland / NRKDet, og det stadig varmere klimaet mellom Norge og Kina, ønsker næringslivet i Norge å utnytte.
– Vi har jobbet for å få dette til i konkurranse med andre land, men til slutt var det han som valgte Norge, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.
Kinesere topper listene
Etter en lengre periode med brutte bånd, i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010, er båndene mellom Norge og Kina reparert.
– Jeg blir daglig kontaktet av kineserne direkte fra Kina og via ambassaden, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24 da hun i april 2017 fortalte om den veldige interessen fra den asiatiske stormakten.
- Les også:
En rapport presentert av Innovasjon Norge viser at Norge, sammenlignet med våre naboland Sverige, Danmark og Finland, har størst vekst i antall utenlandske gjestedøgn i 2016. Kinesiske turister står for den største veksten i Norge.
– Vi er overbevist om at dette unge kinesiske publikummet er interessert i å komme til Norge – også på vinterstid, mener Innovasjon Norge-direktøren.
KINA-FLÅM: Stadig flere kinesere besøker Norge om vinteren. Her fra Flåm i desember 2017. Miao Chen Reinlund tror det blir stadig flere.
Foto: Ole André Rekkedal / NRK