I dag vedtok den internasjonale olympiske komité endringene som kunne påvirket et OL i Oslo.
I vedtaket er det blant annet lagt inn klausuler om menneskerettigheter og arbeidsmiljø. Forslaget ble lagt frem i oktober og fikk menneskerettighetsorganisasjoner til å juble.
Kunne påvirket OL i Oslo
Etter at forslagene ble lagt frem uttalte medlem i Familie- og kulturkomiteen, Rigmor Aasrud, at disse forslagene kunne påvirket stortingets avgjørelse om ikke å gi statsgaranti til Oslo-OL.
– Hvis disse endringene hadde kommet tidlig kunne det selvsagt påvirket OL-søknaden hvis det kom i våres, sa hun den gangen.
IOC ble blant annet beskyldt for å stille urimelige krav til søknadsbyene. Disse ble senere avfeid av komiteen, og omtalt som forslag.
Blir billigere å arrangere OL
Det er tilsammen blitt vedtatt 40 endringer i det nye reglementet. I tillegg til de nye menneskerettighetskravene vil det blant annet bli billigere å arrangere OL.
Også søknadsprosessen blir endret.
IOC skriver på sine sider at de ønsker å ha en "invitasjonsfase", der aktuelle kandidater kan presentere sine planer på et tidlig stadium. Deretter vil de få råd fra IOC om hvilke muligheter disse planene betyr.
Av andre endringer ønsker IOC blant annet å begrense antall trenere og støtteapparat for ikke å gjøre OL til et enda større arrangement.
De ønsker også og innføre en egen OL-kanal på TV.
Bjørndalen jubler
Ole Einar Bjørndalen er verdens mestvinnende vinterolympier. Her på seierspallen under OL i Sotsji.
Foto: ANTONIN THUILLIER / AfpNylig valgte IOC-medlem, Ole Einar Bjørndalen, er fornøyd med endringene IOC nå innfører.
– Det er viktig å få vinterlekene tilbake til røttene. Vinter-OL skal være en folkefest, sier Bjørndalen til IOC.
Nordmannen ble nylig kåret til kongen av OL i Sotsji. Flere av anleggene i Rusland står tomme ni måneder etter lekene. Gjenbruk skal heretter stå sterkere i tildelingsprosessen for kommende OL.
– Jeg syns det er positivt at IOC oppfordrer til gjenbruk av anleggene. Dette vil forhåpentligvis gjøre OL mer attraktivt for flere land, sier Bjørndalen.