Hopp til innhold

OL-sluggere: – Oslo har den sterkeste søknaden

SOTSJI (NRK.no): Det kom knapt kritiske spørsmål fra et imponert pressekorps da planene for Oslo-OL ble presentert. Det finnes bare én uværssky som kan true lekene, mener de.

Gerhard Heiberg

Norske Gerhard Heiberg svarer på spørsmål fra noen av verdens mest erfarne OL-journalister. Pressefolkene kom fra seansen med en følelse av at det er stor sjanse for OL i Oslo i 2022.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Steve Wilson

Steve Wilson i AP mener Norge ligger godt an med tanke på å få OL i 2022.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Oslo er den sterkeste kandidaten på papiret. Denne presentasjonen var veldig imponerende, sier Steve Wilson i Associated Press til NRK.no.

Den garvede journalisten har vært på 14 OL, inkludert Lillehammer. Han var én av rundt 50 journalister i salen da planene for OL i Oslo 2022 ble presentert internasjonalt på mandag.

Mener Oslo kan tjene på laber stemning i Sotsji

Den norske delegasjonen, ledet av IOCs markedsdirektør Gerhard Heiberg, gikk gjennom de konkrete planene poeng for poeng.

– Av de byene vi har fått sett her så langt, er de antageligvis de mest kunnskapsrike og selvsikre. De gjorde et veldig positivt førsteinntrykk, sier Ed Hula, redaktør i OL-tidsskriftet Around The Rings.

Ed Hula

Ed Hula er redaktør for det nettbaserte tidsskriftet Around The Rings.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Around The Rings dekker alt som skjer i OL-kulissene. Redaktør Hula har vært med på 12 olympiske leker, og følger alltid prosessen rundt nye søkerbyer tett.

– Den største fordelen med Norge er erfaringen og vintersportsarven. Etter Sotsji og Pyeongchang trenger OL tilskuere og engasjement i lokalbefolkningen, sier Hula til NRK.no.

– Fordel at de hadde med en kvinne

Steve Wilson i AP mener den norske presentasjonen var proff, og at det er en fordel.

– De kommer hit med et veldig sterkt lag, og det står sterke personligheter bak søknaden. Alle snakker godt engelsk, og de har med en kvinne. Helt alvorlig, det er en fordel, sier Associated Press-journalist Steve Wilson.

Kvinnen han snakker om er Eli Grimsby, som er leder for Oslo 2022-organisasjonen. Hun ekspederte spørsmål om økonomi fra journalistene i salen.

Norges delegasjon

De norske deltagerne på pressekonferansen: (f.v.) OL-general Eli Grimsby, byrådsleder Stian Berger Røysland, IOC-medlem Gerhard Heiberg, langrennsikon Bjørn Dæhlie og spesialrådgiver i idrettsforbundet Magnus Sverdrup.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Mener Norge må vise at de står bak søknaden

Bjørn Dæhlie ble spurt om Ole Einar Bjørndalen og om opplevelsen av å delta i et OL på hjemmebane, mens de kritiske spørsmålene i stor grad uteble.

– Nei, det kom ikke så mange kritiske spørsmål. Det var bare de vanlige, om finansiering og så videre, men det var ingenting dramatisk. Dette var lovende for dem, sier Steve Wilson.

De internasjonale mediefolkene hadde hovedsakelig én innvending mot et nytt OL i Norge:

De er fortsatt bekymret for at det norske folk og norske myndigheter ikke har stilt seg 100 prosent bak søknaden.

De anbefaler den norske delegasjonen å få full godkjenning av myndigetene så snart som mulig.

– Det blir helt avgjørende. De må vise at de har god offentlig støtte, sier Wilson.

– Det er en skummel uværssky som henger over hele søknaden. Folket sa nei både i Sveits, München og Stockholm. Det er viktig at det er helt klart at Norge stiller seg bak Oslos søknad, sier Ed Hula til NRK.no.

Bjørn Dæhlie

Tidenes vinterolympier, Bjørn Dæhlie, er den store stjerna når Oslo presenterer OL-planer i Sotsji. Her forteller han om opplevelsen av at publikum jublet like mye for Italia som for Norge da Silvio Fauner slo ham på OL-stafetten i 1994.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Heiberg hadde ventet mer kritikk

Gerhard Heiberg hadde ikke forventet at OL-presentasjonen skulle slippe så billig unna.

– Jeg er litt overrasket over at det er så positivt. Jeg hadde ventet litt kraftigere skyts, men det kom ikke overhodet. Det er nesten så jeg er litt lei meg over at det ikke kom noe vanskeligere å svare på, spøker Heiberg.

Heiberg er enig med de internasjonale journalistene om at den litt begrensede begeistringen i Sotsji kan gi Norge en fordel.

– Jeg tror det vil virke positivt. Her vil man se at det kanskje ikke er den store begeistringen. Man vil ha det igjen, og det tror jeg kan bli et argument for Oslo, sier det langvarige IOC-medlemmet.

Bjørn Dæhlie var også fornøyd med hvordan Norges presentasjon ble mottatt.

– Jeg synes tilbakemeldingene var veldig gode. Jeg har snakket med en del IOC-medlemmer her nede, og de har ikke glemt Lillehammer. Jeg tror det er veldig viktig å være her og forklare at dette er et nøkternt OL, og at det er blitt kortere reisetid mellom Oslo og Lillehammer enn det var i 1994, sier Dæhlie til NRK.no.

  • Synes du Oslo bør søke OL i 2022? Diskutér i kommentarfeltet!

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal