«Alle» vil ha luemerkene til Gørhild

Håndarbeid kan også brukes til å demonstrere. Det er Gørhild Olsen et godt eksempel på.

Heidi Weng og Marit Bjørgen med sine olympiske medaljer

Slik ser de originale OL-luene ut. Her på Marit Bjørgen og Heidi Weng etter at de vant gull og bronse på sprinten.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Gørhild Olsen

Gørhild Olsen har laget egne luemerker hjemme i Tromsø. Nå får hun henvendelser fra hele Norge fra folk som ønsker å vise motstand mot et OL i Oslo i 2022.

Foto: Privat

– Etter at jeg la ut bildet på Facebook har e-posten min kokt over. Det er bestillinger fra Grimstad i sør til Vadsø og Kirkenes i nord, sier Gørhild Olsen fra Tromsø.

Hun beskriver seg selv som over gjennomsnittet interessert i håndarbeid. Og som så mange andre i disse OL-tider ønsket hun å kaste seg på trenden med å hekle sin egen utgave av OL-lua de norske utøverne bruker i Sotsji.

– På vei til jobb kom jeg på ideen. Jeg tenkte det måtte være fint å markere motstanden mot et OL i Oslo med å lage et eget merke til lua, forteller Olsen.

Vil ha budskapet ut

Demonstrasjonsluer

Gørhild Olsen har trykket opp egne merker for de populære OL-luene. Hun har allerede fått mange bestillinger.

Foto: Gørhils Olsen

Ved å blant annet fjerne r-en i Norway, og flytte på en av OL-ringene, laget hun et strykemerke som har vakt oppmerksomhet.

– Jeg har bare fått merkene trykt på spesiallagde ark hjemme. Jeg har vært i dialog med ei sydame for å få broderte merker, men det blir for dyrt. Selv om broderte merker er mye finere, er det viktigste å få budskapet ut, sier Olsen.

Egentlig positiv

Olsen var egentlig positiv til et OL i Norge, da Tromsø var en kandidat.

Dette er et arrangement og en prosess vi ikke kan være bekjent av

Gørhild Olsen, luedemonstrant

– Men da idrettsstyret sa nei til OL i Tromsø, for så å gå for et OL i Oslo i 2022 skiftet jeg mening. I tillegg har hele prosessen rundt OL-søknaden til Oslo vært merkelig. Folkeavstemningen var i mine øyne udemokratisk og useriøs. Dette er et arrangement og en prosess vi ikke kan være bekjent av, sier hun.

God timing

Heller ikke oppførselen til IOC og Gerhard Heiberg har falt i god jord hos tromsøværingen.

– Jeg har egentlig bare blitt mer kritisk til et OL i Oslo etter det som har skjedd i Sotsji. Når da OL-luene sprer seg som de gjør, er jo dette en perfekt anledning til å få flere til å bruke anti-OL-merkene, sier Gørhild Olsen.