Rema vil selge Mack – i alle fall i Nord-Norge

Rema 1000 lover at de ønsker å ha Mack-øl i sine nordnorske butikker. Men det er ikke sikkert du får kjøpt Mack på Rema i resten av landet.

Mette Fossum

Mette Fossum i Rema 1000 sier at de mer enn gjerne ønsker å selge Mack-øl i Nord-Norge.

Foto: Lars Os / NRK

– Vi forstår at folk er engasjerte i ølet sitt, men det er ikke slik at vi skal slutte å selge lokale ølsorter. Vi skal fortsatt ha Hansa i Bergen, Aass i Drammen og Mack i Nord-Norge, dersom Mack ønsker det, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum, til NRK.

Mandag ettermiddag er Rema i møte med Mack for å få klarhet i forslaget til ny avtale med det som er verdens nordligste bryggeri.

I møtet har Rema vært tydelig på at de ønsker å selge Mack-øl i Nord-Norge, ifølge VG.

Spørsmålet er bare om det er tilfredsstillende for Mack å selge ølet sitt i Nordland, Troms og Finnmark.

Har tatt fyr på nett

I 2015 sleit Mack voldsomt med økonomien.

En avtale om at Mack-øl skulle selges i Rema-butikker over hele landet ble viktig for å redde økonomien. En tredjedel av det som produseres i Macks lokaler i Nordkjosbotn, sendes ut til landets Rema-butikker.

Før jul kom Rema med en ny strategi: De ønsker å knytte seg tettere til utvalgte leverandører, såkalte bestevenner, og heller la det være opp til de forskjellige kjøpmennene å gjøre egne avtaler med lokale leverandører.

Remas nye bestevenn blant ølprodusentene er Carlsberg. Som en konsekvens av dette mister Mack sin avtale om å få selge sitt øl i Rema-butikker over hele landet. Ifølge Nordlys kan Mack tape mellom 90 og 95 prosent av salget sitt i Rema 1000-konsernet, dersom Mack-produkter ikke blir mulig å kjøpe i Rema-butikker utenfor Troms.

Administrerende direktør i Mack, Harald Brederup, frykter at dette kan få konsekvenser for den totale driften for Mack.

Den nye strategien til Rema førte til opprør på sosiale medier, i alle fall i Nord-Norge. Folk i Troms truer med å boikotte Rema, mens Mack ikke får like mye støtte i Bodø.

Lover ikke over hele landet

Men det ser ikke ut til at Mack får selge ølet sitt over hele landet.

– Vi ønsker å være sterkt til stede i lokalmarkedene, og gi kundene de varene de ønsker seg. Vi reduserer det nasjonale sortimentet vårt fra 49 til 43 ølsorter, for å rydde plass til lokale ølsorter, både fra lokale mikrobryggerier og større lokale bryggerier, sier Mette Fossum i Rema 1000 til NRK.

I mandagens utgave av «Her og nå» på P1 forklarte hun at salgstallene deres viser at Rema 1000 selger mest Mack-øl i Nord-Norge, og mindre i resten av landet.

– Det er mange som vil ha Mack i Nord-Norge, og vi ønsker å selge Mack i våre butikker i Nord-Norge.