NRK Meny
Normal

Mack ber ansatte si ja til lønnskutt: – Knalltøffe år

Den nordnorske merkevaren Mack må ty til lønnskutt og bønn om økt kreditt for å berge økonomien.

ølhallen

Tromsøs eldste pub «Ølhallen» ligger i Mack-kvartalet som nå er helt og holdent i Eiendomsspar og Christian Ringnes' eie.

Foto: Ken Are Bongo / NRK

Macks produksjonslokaler i Balsfjord

Harald Bredrup, administrerende direktør i Mack.

Foto: Jørn Resvoll

Fire år med store investeringer, i tillegg til flyttingen fra Tromsø til nabokommunen Balsfjord i 2011, har satt sine spor hos verdens nordligste ølbryggeri Mack.

Flere hundre millioner kroner har gått med blant annet til nytt bryggeri og ny distribusjon, og Mack tvinges til å gjøre omfattende grep, skriver Nordlys.

Med drastiske lønnskutt skal tre til fire millioner kroner spares. Selskapet har også bedt banken om økt kreditt på 20 millioner.

Solgt unna eiendom

Sistnevnte er mulig etter at forretningsmannen Christian Ringnes og Eiendomsspar har kjøpt ølbryggeriets eierandel i den øvre delen av det gamle Mack-kvartalet i Tromsø.

Mack-administrasjonen og puben «Ølhallen» er nå helt og fullt leietakere i bygget de tidligere eide, skriver Nord24.no.

– Det har vært fire knalltøffe år. Vi tåler ikke flere år med svake resultater. Derfor foreslår vi lønnskutt, samt ber om å få beholde 20 millioner kroner etter salget, sier administrerende direktør Harald Bredrup til NRK.

Svak krone ga millionkostnad

Mack

Delen av Mack-kvartalet til venstre i bildet er solgt. I bygningene ligger blant annet Ølhallen, Studentsamfunnet Driv, Macks gamle produksjonslokaler og nåværende administrasjonslokaler.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

Mack gikk med underskudd i 2014, men for første gang siden flytteprosjektet i 2011, økte ølsalget. Bryggeriet solgte omlag 19 prosent mer øl i fjor, enn året før.

Men på oppløpssida av de knalltøffe årene skapte valutasvingninger trøbbel.

Mack kjøper råvarer i euro, og svenske og danske kroner. Mot slutten av 2014 ga valutasvingningene økte konstnader på opp mot én million kroner.

Bredrup presiserer at lønnskuttene blir tilbakebetalt dersom konsernet når konkrete resultatmål i løpet av 2015.

– Vil ikke kommentere

Ordfører i Balsfjord, Ole Johan Rødvei

Ordfører i Balsfjord, Ole Johan Rødvei sier det er bekymringsfullt at Mack må kutte.

Foto: NRK

Tillitsvalgt i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Gjermund Stensrud, representerer lager- og produksjonsansatte i Mack.

Gruppen har sagt ja til å eventuelt gå med på lønnskutt, men noen endelig avtale er ikke klar, sier han.

Stenstrup ønsker en ryddig prosess.

– Bekymringsfullt

– Flere organisasjoner skal inn i prosessen, derfor er det ikke akutelt å kommentere saken ytterligere nå, sier Stensrud til NRK.

Ordfører i Balsfjord, Ole Johan Rødvei (H), sier han følger situasjonen i Mack, og mener det som skjer er bekymringsfullt.

– For Balsfjord betyr Mack veldig mye. Selskapet er en god ambassadør for næringslivet, sier Rødvei.