NRK Meny
Normal

Regjeringen bevilger millioner til nye boliger i Longyearbyen

Regjeringen foreslår å bevilge 48 millioner kroner til skredsikring og boligbygging på Longyearbyen.

Longyearbyen snøskred veg 228

I februar gitt et snøskred som ødela seks leiligheter. Nå er boligsituasjonen i Longyearbyen prekær.

Foto: Stringer / NTB scanpix

Kent Gudmundsen på Svalbard

Kent Gudmundsen sier målet er at boliger skal være innflyttingsklare i 2018.

Foto: Privat

– Regjeringen gir nå startskuddet, og starter på Svalbard for å gi dem det løftet som trengs når vi ser hvor godt utviklingen i nordområdene går, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms Høyre.

I det nye reviderte nasjonale statsbudsjettet fra Regjeringen, legges det opp til 48 millioner kroner som skal sikre mot nye skred, og gi nye boliger. Etter flere store snøskred på øygruppen de siste årene, begynner boligmangelen å bli prekær.

I 2015 gikk det et fatalt snøskred fra fjellet Sukkertoppen, hvor to personer omkom. Samtidig ble 11 bolighus ødelagt, og et bygg med 12 leiligheter ble sanert i etterkant av hendelsen.

I februar ødela et nytt skred seks leiligheter i Longyearbyen. Nå er det meldt inn et behov på opp mot 100 boliger som erstatning for boligene som nå ikke kan benyttes i Longyearbyen på grunn av evakuering eller skredfare. Totalt er det nå 10 % av alle boligene i Longyearbyen som ikke kan brukes.

– Dette er et strakstiltak for å bedre situasjonen på kort sikt, men det hjelper også på lang sikt med disse pengebevilgningene, sier Gudmundsen.

28 millioner til boligplanlegging

20 millioner kroner går til NVEs budsjetter og skal dekke skredsikring rundt Longyearbyen. Området ved de såkalte spisshusene som ble hardt rammet av skredet i 2015, prioriteres. Dette tiltaket skal bestå av snøskjermer og støtteforbygninger.

De øvrige 28 millionene skal gå til Statsbygg for å gjennomføre grunnundersøkelser og prosjektering av nye boliger i Gruvedalen i Longyearbyen.

– Målet er at nye boliger skal være innflyttingsklare i 2018, men akkurat nå kan jeg ikke si hvor mange som vil stå klare allerede da, sier Gudmundsen.

– Arbeidet starter i sommer

Offisiell åpning av Ivar Aasen-feltet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Olje- og energiminister Terje Søviknes fra Fremskrittspartiet er den politiske ansvarlige for skredsikring på Svalbard. Han sier til NRK Troms at han er svært glad for at disse pengene kommer i det reviderte budsjett til uken.

– Jeg besøkte NVE fredag morgen. De kunne fortelle at de er godt i gang med planlegging av første fase av skredsikring i områdene rett ovenfor de såkalte spisshusene i Longyearbyen. Dette arbeidet kommer i gang i sommer. Seinere skal skredsikringsarbeidet følges opp, sier Søviknes.

Han forteller at nybyggingsprosjektet blir omfattende.

– Det skal til sammen bli 100 nye boliger. I år kan vi bare bygge for 28 millioner kroner, men mer penger følger seinere.

Søviknes sier det er nødvendig for tryggheten til folk i Longyearbyen å komme i gang med både skredsikring og boligbygging.

– Det er også nødvendig med disse tiltakene for å få utviklet næringslivet og skape nye arbeidsplasser på Svalbard.